Сърцето предаде Никола Гюзелев. Големият бас си отиде на 77 г. (обзор)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Сърцето му не издържа. Издъхна в 3 часа през нощта“, това каза за „24 часа“ съпругата на световноизвестния български оперен певец Никола Гюзелев Анна Мария Гюзелева. Той си отиде на 77 години.

Шест месеца без Ламбо: Спомен с мушкато и сребърна розаВ края на май ще се навършат шест месеца откакто си отиде звездата на българското кино Стефан Данаил…May 7 2020vijti.com

„Беше в съзнание, бяхме до него, видя ни. Надявам се да си отиде с тази мисъл – че сме били до него. Беше тръгнал към подобряване след дългото залежаване. Предстоеше рехабилитация. Надявахме се. Надеждата никога не умира. Но новината пак ни попари“, допълни тя.

Министерството на културата е реагирало светкавично и басът, превзел световните оперни сцени, ще бъде положен в Алеята на славата в Централните софийски гробища. Поклонението е в понеделник от 9,30-12 ч във фоайето на Операта, а веднага след това опелото в храм „Света София“.
Със сигурност спектакъл на „Борис Годунов“, в който Гюзелев прави една от култовите си роли, ще бъде изигран на сцената в негова памет, замисля директорът на Операта проф. Пламен Карталов.

Световноизвестният бас от няколко месеца имаше сериозни здравословни проблеми. Преди време претърпя сърдечна операция – сложиха му няколко байпаса. Последва лошо падане, което го обездвижи. Оказа се, че страда и от паркинсон, което допълнително усложни лечението му. Семейството му – синовете Ясен и Чавдар – и двамата наложили се и известни художници – единият илюстратор с международен успех, другият – сценограф с много награди, дъщеря му Адриана и съпругата му Анна Мария,

положиха всички
възможни грижи
той да се
възстанови

Грозната клевета, че Гюзелев е изоставен в хоспис, на чужди грижи, накара Анна Мария да напише отворено писмо до медиите.
„Толкова ли е трудно да се запазят уважението, добрият тон и почтеност към един артист, прославил България по цялото земно кълбо!? Предвид здравословното му състояние в последните няколко години е под постоянен висококвалифициран лекарски и медицински контрол. A сега се възстановява благодарение на животоспасяващите грижи на лекарите и целия медицински персонал в болница „Пирогов“! Ние, най-близките му хора, сме до него ежедневно, че дори и ежечасно, ако се налага. В нашето семейство опасност от изоставяне не съществува! Семейството и фамилията са сплотени и винаги е било така, независимо че вероятно това е трън в нечии очи и проваля нечии намерения“, пише тя.

В интервю за „24 часа“ Анна Мария Гюзелева казва истината:

„Проблемите идват от паркинсона и от това, че падна и се залежа и нещата се усложниха. Затова от време на време се налагаше да отива в специализиран хоспис, съответно и в много други болници.

Той падна точно
преди да
заминем за Рим

Двамата имахме билети да отидем там в края на януари. Той имаше инфекция, заради която бе в септична хирургия. Случи се от залежаването след падането. Пътувахме постоянно. Той имаше ученици и в Рим, и тук. Не знаехме къде живеем. По едно време бях казала, че живеем в самолета“.

„Вчера (15 май) се видяхме с татко за последно. Да, имахме надежда да се закрепи, но така се стекоха нещата… Угасна. Отиде си… Но и аз, и брат ми, и сестра ни имахме късмета да имаме до себе си един голям човек. Баща ни. За това трябва да бъдем благодарни на съдбата. Че е бил до нас. Другият син на Гюзелев е известният сценограф и художник Чавдар Гюзелев. И двамата братя, които наскоро направиха обща изложба с баща си, са известни и награждавани творци. Илюстрациите на Ясен се печатат по цял свят от най-реномирани издателства.

Александра Гюзелева – съпругата на Ясен и водеща на сутрешния блок на БНТ „Денят започва с култура“,

научава в ефир за
кончината на
Никола Гюзелев

С Георги Ангелов започват разговор как ще бъде чествана 100-годишнината на Борис Христов и един от гостите съобщава: „Току-що научих от мрежата, че е починал Никола Гюзелев…“ Камерата веднага се премества на другия водещ, а Шани, абсолютно изненадана от тази вест, излиза от студиото. Намира сили да отиде в апаратната, да помогне да се сглоби кратък материал за Гюзелев с откъси от негови арии и да каже няколко думи за човека, който е толкова важна част от нейното семейство – баща на съпруга .

„Татко винаги е бил до мен. Знаех го. Усещах го. Не мога да понеса мисълта, че вече го няма. Бяхме заедно на Великден. Имахме надежди за подобряване. Уви…“, сподели дъщерята на Никола Гюзелев Адриана, за която негови познати казват, че била любимката му. Тя е италианска възпитаничка, но избира да се върне и да работи в България. В последните дни на баща си беше неизменно до него.

„Странно съвпадение – Гюзелев си отиде 2 дни преди честването на 100-годишнината на Брис Христов, роден на 18 май“, забелязва оперният познавач и историк Марин Бончев. Той припомня, че Гюзелев е бил великолепен художник и голям ценител на красивото, истински естет.

Със забележително сценично присъствие, неповторима индивидуалност и уникален глас той покори най-престижните световни сцени, като остави ярка диря в паметта на публиката.“ се казва в съболезнователния адрес до семейството от Министерството на културата. Във вторник посмъртно близките на Гюзелев ще получат най-високо отличие в българската култура – орден „Златен век“ с огърлие, който той не доживя да вземе лично.

Съболезнования на семейството на великия бас изказаха премиерът, президентът, председателят на НС и др.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!