След 10-годишен гурбет във Великобритания млад фермер създаде свое стопанство за аспержи в Джулюница

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Христо Анчев отглежда богатите на белтъчини зеленчуци в наследствена земя от прадядо му

ДЖУЛЮНЧАНИНЪТ ХРИСТО АНЧЕВ Е СРЕД МАЛЦИНАТА ФЕРМЕРИ У НАС, КОИТО СЕ ЗАНИМАВАТ С ПРОИЗВОДСТВОТО НА АСПЕРЖИ. Наричат това растение „аристократът на зеленчуците“, защото е било предпочитано от императори, кралски особи, президенти и други популярни благородници. То е сред най-здравословните храни, благодарение на високото си съдържание на фолиева киселина, минерали, витамини и белтъчини. Идеално е за вегани, вегетарианци и бременни жени.

Застреляха фермер в главата в Казанлъшко (СНИМКИ)Убиха работник във ферма в казанлъшкото село Енина. Престъплението е извършено в нощта срещу сряда, …Apr 20 2022vijti.com

36-годишният нашенец се посветил на екзотичния зеленчук с идеята да създаде нещо свое, което да го накара да остане в България след 10 години работа във Великобритания. Засял здравословната култура в наследствена земя от прадядо му и днес се радва на голям интерес към реколтата от всички краища на страната. Убеден е, че е открил правилния път в живота и вижда светло бъдеще в земеделското препитание. Предстои да надгради стопанството си, като плановете му са да започне да отглежда още едно нетрадиционно за България растение – ревен. За целта вече е закупил втори парцел в Джулюница и прогнозира, че до есента ще е приключил с дебютната сеитба на нетолкова добре познатата у нас култура.

Христо прекарал десетилетие в Англия, където работел във ферма за ягоди, а след това в семейно стопанство за плодове и зеленчуци. В началото бил обикновен работник, но с времето уловил всички тънкости в земеделието и станал началник на бригадата. Организирал целия агропроцес – от засаждането до прибирането на реколтата и пласирането й по фермерските пазари в островната страна.

„Един ден през 2017 г. се събудих с идеята да гледам аспержи в България. Дойдох си за 2 седмици, предприех необходимото и засях половината от полето. Сложихме оградата, изорахме, монтирахме поливната система. Ноември 2019 г. се върнах окончателно в България, а впоследствие засях останалата част от полето. Семената поръчах от Англия, там има много сериозни фирми, които се занимават само с посадъчен материал. Инвестицията не беше малка, аз използвах спестяванията си“, сподели находчивият фермер.

Разказа, че се ориентирал се към аспержите, защото са сезонна култура и отглеждането им не отнема 9 месеца, както при доматите и краставиците например. При стълбовидните растения активният сезон е около 3 месеца, а през останалото време се изисква само поддържане – плевене, поливане и т.н.

ПОЛЕТО НА ХРИСТО СЕ ШИРИ НА 2 ДКА, А НА НЕГО СА ЗАСАДЕНИ 9000 КОРЕНА. Уточнява, че при тази култура е много важно да се посадят и берат в точното време.

„Берат се, когато земята се затопли и температурите започнат да надвишават 15 – 16 градуса, тогава започват да се появяват и колкото е по-топло, по-бързо растат. Когато стане 25 градуса, ги бера по 3 пъти на ден – сутрин, обед и вечер, защото в противен случай разцъфват. Иначе аз ги сея от семка май месец, в противен случай не може да изникнат, а семките са скъпи, една излиза около 80 ст. – 1 лв.“, обясни той.

Джулюнчанинът сподели, че през 2020 г. успял да реализира цялата си продукция онлайн чрез Фейсбук страницата Asparagus farm/ферма за аспержи и дори имало моменти, когато клиентите чакали две седмици, за да си купят. Тогава успял да произведе 500 кг от половината поле, защото останалата част била незасята. С гордост допълва, че днес само за 10 дни набрал същото количество. Финалният резултат от реколтата ще е по-голям, защото тази година целият парцел се използва по предназначение.

Фермерът закупил специална хладилна витрина, която разположил в дома си, за да съхранява стълбовидните. По този начин те остават свежи и пресни, докато достигнат до клиентите.

Сега освен онлайн Христо реализира аспержите и на фермерски пазар в София. Там търгува производството на 20 лв./кг, докато за интернет продажбите цената е 16 лв./кг.

36-ГОДИШНИЯТ МЪЖ ИМА ИДЕЯ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР И ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

„Би било чудесно и в областния град да има място, където да се правят директни продажби, и смятам да направя необходимото това да се случи в близко бъдеще. Примерно парк „Марно поле“ е идеална локация – има паркинг, постоянен човекопоток и т.н. Ще се търси съдействието и разрешението на общината. Аз имам опит в тази сфера, защото всяка седмица съм посещавал фермерски пазари в Англия в продължение на 7 години“, каза той.

Младият стопанин е закупил още 2 дка земя в Джулюница и в момента се занимава с осигуряването на семки ревен. Това е екзотично тревисто растение от рода „Лападови“, което е популярно в чужбина и датира от древни времена. Освен чудесни хранителни качества то притежава здравословни ползи заради високото си съдържание на минерали и витамини. Използва се за супи, салати, десерти, конфитюри и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Жестоко убийство в софийско село: Крупен фермер уби пастирЖестоко убийство на мъж е извършено в софийското село Антон, съобщиха от МВР. В неделя, около 22:30 …Feb 8 2022vijti.com


Източник: Борба.БГ

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!