След транспортирането на Цвета Караянчева, хората питат: Кой има право на спешна помощ с хеликоптер

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева бе транспортирана от шуменската болница в „Правителствена“ в столицата с медицински хеликоптер след тежка фрактура на раменна става. Караянчева пострада при катастрофа с ауди сутринта в неделя на път от Силистра за София.
Кой има право на медицинска помощ във въздуха обаче питат десетки читатели?
Всъщност практиката не включва само политически випове и хора на изкуството, за които често се праща техника, за да бъдат спасени.
По правило, когато пациентът се намира в състояние, което не може да бъде овладяно в най-близкото лечебно заведение или в лечебното заведение, където се намира, той трябва да бъде транспортиран възможно най-бързо.
Председателката на парламента Цвета Караянчева е пострадала при катастрофаКатастрофа е станала с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Автомобил на НСО, в койт…Sep 15 2019vijti.com

За да се прибегне към хеликоптер или самолет, е необходимо да са изпълнени няколко условия, за които отговарят лекарите, поели случая. При Караянчева, както шефът на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов уточни, не е било ясно до каква степен е увреждането, както и дали няма наличие на особено опасни вътрешни кръвоизливи.
В Закона за здравето са разписани и конкретните медицински състояния, при които е препоръчително, а често и наложително ползването на въздушен транспорт за болни българи.
Това са:

Тежка политравма или комбинирана термична и механична травма, хеморагични инсулти, кардиогенен шок или остър коронарен синдром (прединфарктно състояние) с критична нужда от спешна интервенционална терапия, тежки изгаряния с нужда от лечение в специализиран център, когато се касае за пациенти с неконтролируемо кървене, при инциденти с множество пострадали, бедствия и аварии, при тежки отравяния с нужда от настаняване в специализирана структура, както и педиатрични спешни пациенти с нужда от специализирано лечение. Такъв транспорт може да се осигури при започващо раждане на плод с нужди от грижи за новороденото, които надхвърлят ресурса на приемното лечебно заведение, както и при тежки състояния на бременни жени и бебета.

Ползването на спешна помощ във въздиха се разрешава от Министерството на здравеопазването по искане на ръководителя на районна координационна централа след заявена нужда от наземен спешен екип или след постъпило искане от лечебно заведение за болнична помощ. Този транспорт е безплатен за пациентите, но всъщност се покрива от застрахователите при нужда и при съответните клаузи.
Всички български депутати всяка година се застраховат с полици и премии, подходящи за нуждите им. Наскоро Lupa.bg писа, че Народното събрание отново е пуснало обществена поръчка за поредния транш застраховки за новата сесия. Справката ни показва, че премията, с която сегашните депутати се ползват, напълно покрива както медицинските разходи по транспорта на Караянчева, така и лечението й в двете болници – шуменската и „Лозенец“, а вероятно ще стигне и за всички процедури по рехабилитация.
Източник: lupa
След катастрофата с Караянчева бивш директор на НСО отправи обвинения срещу последните началници: Деформираха службата, тя не случи на шефовеВъпросът е дали охраняваното лице е било с колан. Самото нараняване е в лявата част на рамото. За на…Sep 16 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!