Само на 20 км от Пловдив, французин отглежда лозови масиви и рекламира българското вино

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В китното Ново село, само на 20 км от Пловдив, французинът Гий Лабейри се грижи за масиви, засадени с българския сорт грозде Мавруд, отглеждан по нашите земи от дълбока древност. Вече повече от 10 години Гий живее в Пловдив. Напуска меката на виното във Франция – Бордо, защото се влюбва в българското вино.

„В България съм от 2008 г., когато страната влиза в ЕС. Бях част от една група хора, които идваха, за да засаждат лозя в България с европейски средства, за да заменим лозята, които бяха в лошо състояние, които не отговаряха на стандарта за производство на вино, защото най-важното за виното е гроздето, а не технологията в избата“, разказа французинът по Bulgaria ON AIR.

„В началото дойдох от любов към виното и след това срещнах любовта на живота в България. И останах тук. Днес съм на 100% българин“, сподели още той.

Гий се е захванал с нелеката задача да рекламира българското вино във Франция. Има туристическа агенция и организира турове в страната ни на французи. Така си извоюва и прозвището – посланикът на българското вино във Франция.

„Обожавам сорта Мавруд, това е знамето на България. Ние правим от Мавруд 3 цвята вино – червено, бяло и розе, и от тях имаме 5 вкуса“, посочи той.

С подкрепата на съпругата си Ася, Гий дава живот на българското вино и го популяризира.

„Българското вино е идентичност на страната. България беше залята от френски сортове и българските изби си мислеха, че могат да се конкурират в света с тях. Не, специалистите търсят автентичния сорт на дадена страна. Това е идентичността на България и трябва да се показва“, категоричен е французинът.

Казва, че не е трудно да се прави бизнес в България. Работи предимно с френски туристи, но пандемията и войната в Украйна променят плановете му. Сега се ориентира към българските туристи, защото забелязва, че не познават родината си.

„Бъдещето на туризма е да пътуваш на местно ниво, това дава възможност да преоткриеш страната си. Българите днес не познават добре страната си, парадоксално е“, изтъкна Гий.

Комбинира винения туризъм с културния и поставя акцент върху българската кухня. Защото хубавата храна върви с хубаво вино.

И така Гий Лабейри е човекът, който се опитва да рекламира България във Франция и да покаже на българите, че могат да се гордеят с родината си.

„Това е страната, която съм приел и защото това е страната, която ми даде много, както в професионален така и в личен план, и искам да ѝ се отблагодарява“, сподели французинът.

Легендата Кирил Маричков: Кой им е виновен на българите, че мизерстватЛегендарният рок музикант Кирил Маричков е от звездите, които винаги са имали изявена гражданска поз…May 6 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!