Родната къща на Григор Вачков рухна след ремонт за половин милион – СНИМКИ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Ако беше жив, на 26 май тази година Григор Вачков щеше да празнува 90-годишен юбилей. Любимият на поколения българи актьор, останал в историята с култовите си роли, сред които и тази на Митко Бомбата, ни напусна през 1980 г. след масивен инсулт и 8-дневна кома.
Чествания за личния му юбилей имаше в цялата страна от края на май до началото на юни. Паметта му почетоха и в родното му село Трънчовица, Плевенско, което днес е населявано от по-малко от 500 души. Оказва се обаче, че бащината къща на Вачков, където той е роден и отраснал, всъщност за втори път се е срутила. Първият бе още след смъртта му, когато дъщеря му и жена му се отказаха от имота.

Рада Миладинова, внучката на Григор Вачков, иска да е анонимна “Въпросите и темите са много интересни. Имам какво да кажа и в частен разговор с радост бих разгова…Oct 17 2021vijti.com

„Когато татко почина, ние подарихме неговата рушаща се къщичка на самото село да се направи нещо там и да се случва. Но годините бяха тежки, селото е бедно и не можаха хората да се справят и родната къща на татко се срути. Но терена го подарихме, той е на много хубаво място, на височко, до църквата“, обяснява Марта. Наскоро обаче в община Левски, към която принадлежи селото, дошла съвестна кметица. Любка Александрова взела нещата в свои ръце и сътворила чудо, за да може мястото да се възроди и Григор Вачков да не бъде забравен в родния си край. „Намери се финансиране по програми и на терена на къщата на баща ми изградиха едно малко амфитеатърче, един малък клуб. И там, на тази прекрасна лятна сцена, има страшно много фотоси на баща ми, историята на живота му. И освен че читалището в селото е кръстено на баща ми, там се случват и много хубави празници, на едни самодейни театри, на хумора“, споделя дъщерята на Митко Бомбата.

За съжаление, точно в навечерието на годишнината се наложило къщата на Вачков пак да бъде ремонтирана, защото пропаднала. През 2015 г. по силата на спечелен проект за над 500 000 лв. е извършен ремонт, но заради некачествен материали и работа къщата се руши и трябва пак да се реновира. В момента се извършват довършителните работи по нея и изцяло се подновява външното пространство. С доброволен труд, малко средства и много ентусиазъм от местните хора къщата ще отвори отново врати за посетители.

„Благодарна съм и на кметицата на Левски, и на кмета на Трънчовица, че поддържат спомена за моя
баща. Защото това, което не направи държавата – да поддържа памет за големите ни личности, ето едни хора в малки региони го правят“, коментира Марта, която поне веднъж годишно намира време да отскача до родния край на татко си.

Иначе с майка ѝ Силвия – вдовицата на големия актьор, редовно си отдъхват във вилата им в село Бойковец в Етрополския Балкан. Имотът се намира на голяма надморска височина и е обграден от тучни гори и чист въздух. Там двете дами си почиват на спокойствие цяло лято, берат билки и затварят зарзават в буркани, защото са привърженички на екосъобразния живот.

Вдовицата на Григор Вачков към Марта: Искам те под венчило с Владо ПеневПреди 3 седмици вдовицата на великия актьор Григор Вачков – Силвия, отпразнува 80-годишен юбилей. Да…Mar 13 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!