Първи по-сериозен сняг падна в България и затвори панорамен път

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Сняг вали в планините, снежната покривка на връх Ботев е 13 см, а на Рожен – 3 см. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Данните са към 5.00 ч. тази сутрин.
На Превала натрупа сняг, камионите слагат вериги
Днес над планините ще има значителна облачност и на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен до силен север-североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде 2-3 градуса, на 2000 м – около минус 5 градуса. В момента продължава снеговалежът на връх Мургаш, където все още не се е образувала снежна покривка.Много хора се къпят всеки ден. Експерти разкриват колко често всъщност трябва да взимаме душНякои хора не могат да се почувстват достатъчно чисти без дълъг горещ душ. Необходимо ли е, обаче, н…Nov 7 2018vijti.com

Първи сняг натрупа на прохода Шипка, съобщи началникът на Областното пътно управление (ОПУ)- Стара Загора Илия Златев. Натрупана е 10 см снежна покривка. Платното е разчистено, но шофьорите трябва да се движат с особено внимание.
В района на места има и гъста мъгла и атмосферните условия там са много динамични. Панорамният път Шипка – Бузлуджа е затворен. Поради снега и лошите условия е спряно и движението по пътя към Паметника на свободата.

Според климатолога Рачев „Предишните три зими бяха доста топли, включително и миналата, но имаше разминаване в отделните месеци. Лятото у нас започна много рано, още през април имаше много високи температури. Юни и юли пък имаше много валежи, което остави в хората впечатление, че лятото е хладно, което не е точно така. Температурите бяха нормални. Валежите бяха 400 процента над нормата на места. В резултат на това зърнената и зеленчуковата реколта бяха на много високо ниво. Произведохме 10 млн.т зърно, царевицата се очаква над 3 млн. т и слънчогледът около 2 млн.т. Това е уникално за територията на България. Малко по-зле беше по отношение на картофите. Така че, когато има дъжд, има и реколта. Когато е сухо, не е така. Затова обръщам внимание на това засушаване“, каза още проф. Рачев.

У нас продължава да има ясно разграничени четири сезона и хипотезата за размиване на сезоните не е вярна. В това е категоричен климатологът проф. Рачев. „Ние винаги сме били на границата между умерения и субтропичния пояс и сме имали ясно разграничени четири годишни времена. Няма нищо в това, че някой пролетен или зимен месец са по-топли. Това е въпрос на циркулация. В интерес на истината обаче трябва да се знае, че топлото полугодие у нас е по-дълго. Имаме седем месеца с широколистна растителност – от април досега“, обясни Рачев.

Той изтъкна, че ние сме близо до Средиземно море, което е най-голямото вътрешноконтинентално море на земята, и това оказва влияние върху климата. Експерти обаче отчитат тенденция от 1975 година досега в страната ни да става все по-топло. Забелязва се скок на температурите през цялата година. Така например зимите вече са с около 0,5-1 градуса по-топли, а летата – с около 0,2 – до 0,4 градуса. След две години ще бъде ясна и новата норма, която ще важи за периода 1991-2020 година. Тогава ще имаме и по-ясна представа за промените, настъпили в климата. Учените са категорични, че когато имаме данни за 30-годишен период, тогава може да се говори за промени в климата.Излезе наяве заплата на Румен Радев, оказа се че взима най-много от всички депутатиДепутатската заплата скача с 90 лева. Възнаграждението, което взимат родните законотворци е три пъти…Nov 15 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!