Проф.Чирков приживе: Кафето е вредно само, ако е варено! Не си цапайте червата с турско кафе:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Тези дни попаднахме на една интересна публикация във Фейсбук, която синтезираше казаното от великия сърдечен хирург проф.Александър Чирков във връзка с кафето, храната и здравословния начин на живот. Предлагаме ви публикацията така, както е написана на стената на нейния автор във Фейсбук – Васил Атанасов:

„Професор Чирков казваше:
“ Кафето е вредно само ако е варено.

Не си цапайте червата с “турско” кафе. Кафето да остава в сито и водата да минава през пара. Или да е нес. Да, от машините е нес. Нес – може. Шварц – може. Безкофеиновите имат тежки метали.

Пазете мозъка! Фармацията им е взела кофеина за да го сложи в лекарства. Избягвайте ги. За какво да пиете боклук. Органик търсете. Хората с кардио проблеми могат да пият кафе и трябва да пият КЪСО КАФЕ. Пиша двойка по химия на всички които пият дълго кафе. Извличането на кофеина е по парабола – колкото повече вода – толкова повече кофеин. Вкусът е по друга парабола (надолу). Колкото повече вода, толкова по-лош вкус.“

Професорът не даваше на кардио болните да консумират всички и червени меса, и млечни продукти – освен по 170 гр кисело мляко с масленост 3.6 % или повече! Половин чаша на седмица, не повече. Никога не пийте айрян от магазина….

Помня как тихо казваше (2004 г) на момичето от щанда до рецепцията на „Света Екатерина“:

“Подреди. Тогава ще работиш с усмивка. И на теб, и на хората да им е драго.”. Казваше на пациентите си –  преди операция: “Сега чертайте красиви картини в съзнанието си.: “Не гледайте телевизия. Махнете се от екрана. Представяйте си бъдещето, цветни поляни с макове и синчец, представяйте си как вървите по тях с дете, хванали сте го за ръка и вървите. Така ще ми помогнете за операцията. “ Светли спомени…  Можеше да си отиде в Германия. Но остана тук, до нас. До сетния си дъх, Велик. Велик. Велик.“ ПОКЛОН!“

/от стената на Васил Атанасов/

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!