Проф. Коста Костов би тревога: На 7 май става страшно, по 300 души на ден ще влизат в болница

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Още към 7 май ще видим зловещата статистика на ден в болница да влизат по 230 – до 300 души, като половината ще бъдат в тежко състояние, а 30 на сто в крайно тежки критични пневмонии. Защото ежедневно сега умират над 100 души… Британският щам е по-инфекциозен и предизвиква по-тежка пневмония. Две са важните предпоставки за постъпване в болница сега – този нов щам и заразяването от него на по-млади хора“.

Бащата на най-младата жертва на COVID-19 у нас: Няма хуманност у голяма част от лекарите и няма коронавирус„Няма хуманност у голяма част от лекарите и няма коронавирус“, заяви в предаването „ЕвроДикоф“ адвок…Mar 20 2021vijti.com

Това предупреди пред БНР пулмологът проф. Коста Костов, председател на Медицинския експертен съвет, който функционираше към НОЩ в началото на пандемията.
По думите му не се наблюдават тежки случаи на заразяване с вируса след имунизация, но реинфекции има в целия свят. „Но последните данни сочат, че значително по-малък процент от ваксинираните заболяват от коронавирус“, поясни проф. Костов.

Според него ваксинационният план върви хаотично и бавно. Получаваме по-малко от 15 на сто население с имунитет, а гоним 60-70% колективен имунитет, което при този темп на ваксинация едва ли ще успеем, защото вирусът е пред нас, каза специалистът.

Извънредната епидемична обстановка трябва да се удължи, смята Кунчев

Нужно е удължаване на извънредната епидемична обстановка с още месец, тоест до края на май, каза днес пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че решението трябва да е на правителството. Кунчев уточни, че предвид политическата ситуация в страната, не е ясно дали ще има кой да вземе подобно решение. В отговор на въпрос, експертът каза, че нова вълна на заразата може да има в есенно-зимния сезон. Ангел Кунчев изрази мнение, че е рано за успокоение и масовата ваксинацията трябва да продължи.

Заслужава си да се завърши имунизацията с „Астра Зенека“, като се постави втора доза, тогава ще получим и документ, че сме ваксининари, каза днес пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според него повишено внимание трябва да има при жени под 30 години, с наднормено тегло, тежки пушачки, приемащи противозачатъчни и това е риск 2-3 на милион.

Кунчев посочи, че проблеми с тромбоцитни усложнение, при заболелите от коронавирус, са хиляди пъти повече, от същите при ваксинираните. Той уточни, че не е нужно да се взима каквото и да е лекарство от хората, които си поставят „Астра Зенека“. Кунчев коментира, че вторите дози от нея ще се слагат в края на април, началото на май като дотогава ще има съвети как да постъпят.

За последното денонощие са установени 2957 нови случая на заразени с коронавирус при направени 16 083 теста. Броят на положителните тестове е над 18 на сто, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. В болници са 10 404 души, от тях 813 в интензивни отделения – с 36 повече от вчера. Починали са 136-ама души, а като излекувани са отчетени 2759 души. Най-много са новите случаи в София-град – 716. Следват Варна (279), Пловдив (234) и Бургас (177).

Д-р Малишева: От кръвната група зависи как ще изкарате коронавируса – хората с тази кръв са най-защитени: Учените от близо година търсят връзка между коронавируса, неговите симптоми и кръвната група на чо…Feb 23 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!