Проф.Кантарджиев с неочаквана информация за ваксините: „След първата доза се боцках всеки ден“

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Проф.Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, даде важни детайли за К-19 ваксините, хода на ваксинацията у нас, намалените доставки и имунитета след ваксиниране:

„Имаше какво да се наваксва с масовата ваксинация у нас, но мисля, че ваксинацията направи нещо много добро. Накара хората да се ваксинират, защото българите си мислят „Чакай да видя дали другите ще се ваксинират и ако им няма нищо и аз ще го направя“.

Но нещата не са в толкова сиви краски“, това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Зелени коридори и проблеми с доставките на К-19 ваксини

„Довечера чакаме още ваксини от АстраЗенека, а в понеделник допълнително на Пфайзер.

На много места из страната зелените коридори още работят. Скоро и в София ще бъдат възстановени“, увери професорът.

„Проблемът е за целия свят, не само за България. Много българи от чужбина ми пишат и ме питат да идват ли да се ваксинират в България, защото навсякъде има затруднения.

Очаквахме ритмично снабдяваме, но ваксините са такъв продукт, че е нормално да има забавяне“, допълни експертът в телевизионно интервю.„От епидемиологична гледна точка няколко неща са важни да се знаят:

Първо – важна е първата доза – тя прави имунитет в голям процент в населението. А с втората в индивидуален план се увеличава имунният отговор с 10-15%.

Генетиката е такава, че много хора не реагират от първата доза и заради това се слага втората.

На десетата седмица е добре да се сложи втората доза на много, много добрата ваксина на АстраЗенека. За съжаление у нас се създава недоверие от хора, които много говорят, ама не разбират“, каза проф. Кантарджиев.

Интересна комбинация на ваксини

„Фирмите застават зад своите си ваксини и заради това казват, че втората доза трябва да е от първата поставена ваксина.

От медицинска гледна точка обаче е много интересно друго – да се прави комбинация. Тоест първата доза да е от една ваксина, а втората да е от друга.

В България имаме три ваксини, а в средата на март ще бъде одобрена и тази на Johnson & Johnson – тогава може да помислим и за нея.

Най-важното е, че всички ваксини, които са одобрени, пазят от тежките случай, умиранията и влизането в болница”, категоричен бе проф. Кантарджиев.

За поставянето само на една доза на хората, които вече са преболудували коронавируса, той каза, че е логично, защото най-добрият имунитет се получава сред преболедуване: „Тези, които вече са го преболедували да изчакат три месеца и едва тогава да се ваксинират, но трябва да знаят, че една доза им е достатъчна, а може и без една“

Лични признания

„На 6 януари се ваксинирах с първата доза и съм много добавен, че 15 дена след втората доза имах адекватен имунен отговор. Първите дни след първата ваксина много се боцках, за да видя имам ли антитела, но нямах много“, призна медикът.

Отваряне на ресторантите и нощните клубове

Вчера със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов стана ясно, че ресторантите и заведенията у нас официално ще отворят врати на 1 март. Ето какво каза проф. Кантарджиев за това: „Не бива да губим мярата и да анатемосаме неваксинираните или не искащите да се ваксинират.

Все пак е хубаво да се взимат мерки в ресторантите и е хубаво когато се събират ваксинирани и неваксинирани хора да имат едно наум.

Трябва да знаем, че ресторантите не са местата, където става най-голямото заразяване“.

Попитан дали е възможно да се отложи отварянето на нощните заведения от 1 април той заяви следното: „За съжаление всичко е възможно. Да се надяваме, че както плавно нараства увеличението на новозаразените на ден и ако се спазва отстояние и се сбират неголеми компании може и да се отворят“.

Здравен паспорт

Проф. Кантарджиев каза, че подкрепя идеята за въвеждане на т. нар. „зелен паспорт“, но с няколко условия: „Трябва да се спазват правата на човека. Не може да кажем на човек, който не се е ваксинирал или не иска, да си стои вкъщи и да не пътува.

Но от друга страна, човекът, който вече има ваксина или е прекарал заболяването, вече има антитела.

„За“ съм паспорта, но да няма дискриминация“.

Антиваксъри саботират ваксинацията!Антиваксъри се опитват да саботират процеса на масова имунизация. Те се стараели да сринат системата…Feb 22 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!