Промяна в закона реши при колко нарушения шофьорите остават без книжка

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Младите шофьори ще са с придружител през първите шест месеца зад волана
Промяна в Закона за движение по пътищата предвижда при 7 нарушения в рамките на две години неразумните шофьори да остават без книжки.
Шефът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Бойко Рановски обяви, че целта на разделянето на Закона за движение по пътищата на три части е да има ясни правила, санкции за нарушителите, както и да бъдат отделени правилата за шофьорите в отделен нормативен акт и изискванията към превозните средства. „Глобата за шофирането без книжка в момента е 300 лв. След промените санкцията става двойна.
6 груби грешки на шофьорите, които убиват скоростните кутии: Не ги праветеСрокът на експлоатация на системите и агрегатите на колата зависи не само от качеството на използван…Nov 30 2018vijti.com

Прекратява се и регистрацията на МПС-то, с което се е движел нарушителят”, уточни Рановски пред Би Ти Ви. За младите водачи има редица промени. През първите шест месеца трябва да карат с придружител, както и да шофират автомобили с мощност до определени киловати. Освен това през нощта няма да имат право да возят пътници. „Надяваме се през тези месеци те да натрупат необходимия стаж и опит, за да ги направи по-сигурни и безопасни на пътя”, допълни той. Бойко Рановски поясни, че за нов водач се смята този, който придобива правоспособност за първи път и не са изминали две години от придобиване на първата му категория.
В Закона за движение по пътищата има промяна и в санкциите само за най-тежките нарушения – за неправоспособни водачи и преминаване на червен светофар.

Предвидени са седем нарушения, които ако даден водач извърши в рамките на две години, ще му бъде отнемана книжката. След това ще трябва да премине през процедура за възстановяване на правоспособността и контролните точки.
Други промени са свързани с регистрацията на автомобилите. Предвижда се тези, които се внасят за първи път в страната, да минат през пункт за идентификация и проверка на техническата изправност преди регистрацията. Пунктовете ще отговарят на критерии, различни от сегашните, които са само за проверка на техническа изправност. След това автомобилът ще придобие паспорт с технически данни, които ще са в информационна система.

Единствено служителите на МВР ще издават свидетелство за регистрация. В КАТ ще ходим само за получаване на свидетелство за регистрация и регистрационна табела. Собственикът ще получава и паспорт, който ще придружава автомобила от регистрацията в България до времето, до което тя не бъде прекратена. Бойко Рановски изрази надежда да има строги правила и санкции, ако се установи злоупотреба в тези пунктове. Те ще бъдат контролирани както от служители на Министерството на транспорта, така и от служители на МВР.
Новите правила за движение по пътищата ще бъдат въведени след обществено обсъждане.
Източник: Лупа
Тежък удар за шофьорите, ако превишат скоростта с 10 км/ч. Справедливо ли е?Добрата новина около новото ценообразуване на Гражданска отговорност (бонус-малус) е, че 80% от шофь…Nov 22 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!