Пороците на българската съдебна система: Патилата на една македонка в България

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Пороците на българската съдебна система от години са във фокуса на медиите и обществото. Какво обаче реално се случва зад стените на съда, остава тайна за хората, които са се „лишили” от челен сблъсък с Темида.
Това е историята на една македонка, която идва у нас, за да завърши право и през какво й се налага да премине, за да осъществи мечтата си. От уважение към труда на плеадата читави преподаватели по право, които са помогнали на Гордана В. по пътя нагоре, ще запазим името на столичния университет, където се развиват драмите по защитата на нейната докторската степен по право, както и главните герои в драмата, в тайна.
Новият омбудсман Диана Ковачева държи портрет на Бойко на бюрото сиНаследничката на Мая Манолова на поста национален омбудсман Диана Ковачева държи портрет на премиера…Sep 6 2019vijti.com

Гордана разкри пред Lupa.bg, че е плод на любовта между македонец и българка, семейството й е заможно според стандарта на западната ни съседка. Девойката има брат, завършил медицина в западноевропейска държава.
Македонката избира България, за да се дипломира като юрист. Още като студент обаче Гордана В. се сблъсква с всевъзможни неуредици, претенции без покритие и бюрократични пречки. Завършвайки висшето си образование, тя решава, че възможността да стане доктор по право е добра перспектива за кариера.
Опитът да покори поредния връх обаче й отнема 5 трудни години и много скъсани нерви и разбити илюзии.
Още на конкурса македонката се сблъсква със суровата нашенска реалност – комисията закъснява час и половина, напрежението е огромно, а кандидатите за 20 за само четири места.

Започва хаос и тичане на секретарки, защото залата, където трябва да се проведе конкурсът, била дублирана с друг изпит, което правилникът забранява.
Най-накрая препитването започнало в две части – писмено и устно. Два часа писане, след това допуснатите отивали на устен изпит. 8 мераклии за кариера в Темида успели на писмения тест. В този момент младеж на 30-ина години уж случайно спрял Гордана в коридора и я запитал, докато тя се тресяла от нерви, дали има нужда от помощ.
Девойката се зачудила как случайникът може й помогне на устен изпит пред комисия, затова в прав текст го попитала. Той се засмял и казал чистосърдечно – „С пари всичко се купува”. Македонката, свикнала да взима изпитите си със знания, не с кеш, се стреснала.

Но на устния изпит пред професорите се убедила, непознатият мъж бил прав – неин конкурент получил отличен 5,75, след като 40 минути бил препитван с всевъзможни въпроси, на които обаче отговарял не той, а някой от тричленната комисия под формата на диалог.
Напук на далаверата Гордана успяла да премине и това сито. Следващите години във ВУЗ-я обаче я накарали да проумее доста истини. Като например, че възрастна дама, професор по семейно и наследствено право, често закъснявала или въобще да не явявала на предварително уговорените консултации. При една от беседите маститата юристка й обяснявала цял час как ,,сегашните момичета са ,леки жени и мърши, за нищо не стават и бракът не е за тях, защото за вечни времена ще си остане ,свещен съюз”.

За капак професорката й давала овехтели ксерокопия от книги на правна тематика, писани 70-те години на XX век и изисквала подробно и дословно цитиране, след което молела кандидат-докторантите да напуснат кабинета, за да си почине следобедно.
Друг абсурд – специалист по гражданско-правни науки – професор В.П., я изненадал с репликата „Ще черпиш, душко, един ручак”. Така без свян преподавателят си искал уиски, водка, цигари и кафе, при това в доволно големи количества.
И когато Гордана се опитала да каже, че идва за правен съвет, чичкото започвал дълги монолози: „Младите сте мързеливци, лентяи, некадърници, не четете, не анализирате и съпоставяте, липсва ви „научен апарат”, затова поне да „ударим” по едно пиене, душко, че законът е врата в полето и през нея минават само улавите”.

Пореден опит за отчаяние македонката видяла в лицето на професора И.Р.,
преподавател по облигационно право, който директно й предложил да запази стая в хотел, където да обсъдят всичко, като обещал пълен успех на защитата.
Като видял получил отговор „не”, професорът спрял да си вдига телефона и преустановил всякакъв контакт с докторантката.
Върхът на простотията се оказал достолепният юрист О.С., който директно си поискал 5000 евро за консултации, преводи, книги и всичко нужно за успешното дипломиране. Срещу сумата професорът щял да й напише първите две глави от дисертацията. Гордана обаче устояла и на това изкушение и успешно защитила докторантурата си. Сега споменът за следването й напомня участие във филма на ужасите, за щастие – с хепиенд.
Източник: Лупа
Реакции и мнения: Старият Слави и новата му партияПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал на…Aug 12 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!