Обрат! Върнаха проф. Балтов на работа в „Пирогов“

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Ексдиректорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов се върна на работа като ортопед и травматолог в лечебното заведение. Той е започнал работа отново след като е спечелил делото за дисциплинарно уволнение на две инстанции – пред Софийския районен и пред Софийския градски съд (СГС), съобщи Actualno.com. Сега тече едномесечен срок, в който болницата, може да обжалва решението пред Върховния касационен съд.

Проф. Балтов потвърди, че от вторник де факто е започнал работа, а решението на СГС е от 1-ви август. „Но на граждански договор, докато тече този едномесечен срок за обжалване, след което трябва да ме възстановят, тъй като обикновено ВКС отказва да разглежда трудово-правни спорове. На първа и втора инстанция спечелих делото и очаквам след месец окончателно да бъда възстановен“, заяви той.

Междувременно, на 22-ри юни последният редовен министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи неговия приемник проф. д-р Иван Поромански. За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор и член на Съвета на директорите до провеждане на конкурс е назначен д-р Валентин Димитров.

Мотивът за освобождаване на проф. Поромански са извършени проверки от звено „Вътрешен одит“ на здравното министерство (МЗ) в „Пирогов“, резултатите от които са предадени на Софийска градска прокуратура за последващи действия. Проверките са заради постъпили през 2022 г. серия от сигнали в МЗ, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.

През месец март 2022 г. е назначена проверка, при която е установено, че изнесената в сигналите информация се потвърждава. Установено, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД. Незабавно са били изплащани суми по последните сключени договори, а дължими по сключени от предходните ръководства договори са забавяни.

Към 28.02.2022 г. просрочените задължения на лечебното заведение към доставчици са в размер на 14 851 690,72 лв., а към 31.03.2022 г. надхвърлят 16 млн. лв., сочи прессъобщение на здравното министерство.

„Извършената промяна в ръководството на „Пирогов“ през 2021 г. и назначаването на проф. Поромански от служебния кабинет е с мотив именно подобряване на финансовото управление и спиране на лошите практики. На проф. Поромански е възложено да управлява лечебното заведение в съответствие с действащото законодателство, устава на дружеството и грижата на добър стопанин, като осъществява всички права и задължения, произтичащи от договора за управление“, поясняват от МЗ.

Недялко Йорданов с гневен стих за гаврата с проф. Балтов: Нямат от Бога боязънТова, което направиха с професор Асен Балтов, надмина всички досегашни изцепки на правителството и п…Sep 17 2021vijti.com


Източник: Блиц

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!