НУРТС официално: Не сме саботирали БНР

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

От компанията НУРТС изпратиха писмо до медиите, в което опровергават обвиненията на директора на БНР Светослав Костов, че бил направен опит да се спре сигналът на националното радио.
По повод публикациите в медиите, че от страна на НУРТС България ЕАД е извършен опит за спиране на сигнала на БНР, изразяваме позицията на НУРТС България ЕАД:
Датите за профилактика на отделните предаватели, чрез които се разпространяват програмите на БНР, са известни на БНР от 30.11.2018 г., когато НУРТС България ЕАД е изпратило на БНР окончателния график за профилактика през 2019 г. Не са постъпвали възражения и/или коментари от страна на БНР.
8209 лв. е заплатата на шефа на БНР – повече от премиераСветослав Костов е получил през август заплата от 8209 лева, а през юли е бил малко по-скромен – 780…Sep 18 2019vijti.com

Договорът между НУРТС БЪЛГАРИЯ ЕАД и БНР възпроизвежда нормативните задължения на НУРТС България ЕАД, произтичащи от Техническите изисквания за работа на електронни съобщителни мрежи от радиослужба радиоразпръскване и съоръженията, свързани с тях, приети от КРС и обнародвани в ДВ, бр. 98 от 27 ноември 2007 г. Съгласно този нормативен акт НУРТС България ЕАД е задължено да извършва периодични профилактични прегледи и настройки на предавателните съоръжения по определен график.
В посочения документ Комисията за регулиране на съобщенията ясно указва, че профилактика на електронните съобщителни мрежи се извършва поне веднъж в годината, като предварително се уведомява КРС и аудиторията.

Целта на профилактиката е да не се допуска спиране на сигнала на излъчваните в ефир радио- и телевизионни програми поради авария и дефектирали съоръжения. Профилактиката не се провежда в национален мащаб, а засяга само предавателите от определена кула на НУРТС България ЕАД. Годишният план за профилактика е съставен по начин, който да позволява изключване на отделни предаватели при минимално засягане на интересите на крайните потребители. Последните могат да слушат/гледат програмата чрез други предаватели, които в голяма степен припокриват своя обхват.

Посоченият по-горе основен принцип на профилактиката се отнася и до програмите на БНР – графикът за профилактики е съставен по такъв начин, че да няма прекъсване на излъчването в големи райони, като се има предвид и припокриването от отделните предаватели. Ето защо профилактиката на дадено съоръжение по графика, не означава пълна липса на приемен сигнал на програма „Хоризонт“ в зоната на обслужване на съответния предавател. Минималната степен на засягане на аудиторията на програма Хоризонт е демонстрирана многократно. През месец март и август 2019 г. са извършвани дейности по профилактика и поддръжка на КРТЦ Витоща.

Спирането на работата на предавателя за извършване на тези дейности не е довело до липса на сигнал на програма Хоризонт на територията на град София и не са постъпвали сигнали и възражения, нито от БНР, нито от слушателите на неговите програми.
Писмото, изпратено от НУРТС България до БНР на 03.10.2019 г., представлява действие по точно и добросъвестно изпълнение на договорните задължения на НУРТС България ЕАД. До БНР е изпратено потвърждение, че планираната профилактика ще бъде извършена на 04.10.2019 г. на КРТЦ Витоша, така, както е предвидено в одобрения през 2018 график.

След получаване на искане от БНР за отлагане на профилактиката, от страна на НУРТС България ЕАД е изпратено потвърждение, че искането на БНР ще бъде отчетено и профилактиката ще бъде отложена. Искането на БНР е изпълнено, въпреки че в резултат на отлагането на профилактиката възниква необходимост от ново координиране и взимане на съгласие на всички оператори, разположени на съответния обект.
Нов опит за спиране на излъчването на Българското национално радио бил предотвратен от ръководството на радиото, каза по-рано през деня директорът на медията Светослав Костов, цитиран от DarikNews.

Това се случило миналата седмица. В края на работния ден в четвъртък частната компания НУРТС уведомила с писмо БНР за профилактика, планирана да трае през целия следващ ден. Така на 4 октомври е трябвало да замлъкне не само „Хоризонт“, но и радио „София“, и „Христо Ботев“ за времето от 9 до 17.00 часа, твърдеше Костов. Уведомителното писмо било получено към 16.30 и до 17.00 часа е оставало съвсем малко време за отговор. „Веднага се събра Управителният съвет на радиото, главният инженер, шефът на централната апаратна, на техниката, шефът на правния отдел и написахме писмо до НУРТС, че спираме всички профилактики“, каза Костов.
Източник: Лупа
БНР плурализъм : Роднина – милиционер, роднина – милиционерИ какво сега – към всеки журналист в БНР ще бъде прикрепен колега с противоположни обществено-полити…Sep 15 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!