Какво представляват сънищата и защо сънуваме?

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Какво са сънищата? Защо сънуваме? Значат ли нещо те? Отговорите на тези въпроси не са изяснени до край, но има много изследвания по темата.

Защо сънуваме? Сънищата вероятно се случват по всяко време на съня ни, но в различните фази на съня усещаме сънищата с различен интензитет. Т.нар. NREM-фаза (фазата, в която няма бързи очни движения) е първата фаза на съня, която продължава кратко време, не повече от 10-15 мин. Тя е известна и още като фаза на лек сън, през която може да сънувате, но сънищата не са толкова ярки. По време на REM-фазата (Rapid Eye Movement, фаза на бързи очни движения) сънят е дълбок и тук се случват най-ярките сънища. Това обикновено се случва около час и половина след като заспим. В тази фаза активността на мозъка ни силно се повишава.

Защо близките мъртви идват в сънищата ниНа всеки се случва от време на време да сънува близък човек, който отдавна не е сред живите. Подобни…May 26 2020vijti.com

От времето на Зигмунд Фройд още се смята, че сънищата са резултат на наши мисли, желания и емоции. Като контрапункт на това твърдение, специалистите по сън твърдят, че сънищата са в резултат на силен външен стимул. В повечето случаи сънуваме ярки сънища, когато сме превъзбудени, изморени и т.н. И често сънищата ни са свързани с ежедневните ни дейности.

Ето и няколко интересни факта за сънищата. Сънищата могат да са стресиращи, плашещи, а едновременно с това и удовлетворяващи и носещи радост.

Сънищата ни обикновено са в картини, заедно със звук и може да се случи да са в контраст с реалността. Има изследвания, които твърдят, че около 12% от сънищата ни са черно бели.
По-голямата част от сънищата ни е свързана със ситуации и хора от ежедневието ни. Много малък процент от сънищата ни са свързани с невероятни събития, които никога не сме изживявали.
Около 8% от населението на света страда от т.нар. сънна парализа. Това е състояние, при което по време на сън не можем да помръднем.

Има данни, че дори и домашните любимци могат да сънуват. Някои проучвания твърдят, че сънищата могат да намалят качество на съня, особено т.нар. осъзнати сънища, при които ние сънуваме, а едновременно с това знаем, че това е сън.

Топ класация на най-често срещаните сънища: Ако сънувате тези неща, трябва да знаете какво означаватМного хора вярват, че сънищата не са просто образи, произведени от собствената ни психика, а по-скор…Sep 30 2019vijti.com

ПЛЮС.БГ

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!