Инфекционист: Пазете се от кърлежи, вече нападат

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Вече има случаи на хора, ухапани от кърлежи. Пострадалите е добре да се консултират със специалист по инфекциозни болести за преценка на рисковете за развитие на лаймска болест“. Това съветва пред Lupa.bg д-р Нина  Янчева-Петрова, началник Отделение за придобита имунна недостатъчност към Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести “Проф. Иван Киров“ и гл. асистент към Медицински университет в София.

Ухапванията от кои кърлежи са най-опасни и как да намалим рискаНай-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата са редки и не са рискови п…Jun 23 2019vijti.com

„Лаймска болест се регистрира в цялата страна. Протича в няколко фази, като в първата фаза са водещи кожните прояви, в следващите фази може да има ставни проблеми, сърдечни и неврологични проблеми”, обръща внимание медикът.

Марсилската треска е второто разпространение у нас заболяване, причинено от ухапване от кърлеж.

„Повечето случаи на Марсилска треска са регистрирани в областите на Горнотракийската низина и Черноморието, но през последните години случаи има и в Шуменска, Русенска, Великотърновска области, Северозападна България, София и София-област. Заболяването протича с фебрилно-интоксикационен синдром и обриви, като при по-тежките случаи може да ангажира много органи и системи. И двете заболявания се лекуват със съответните антибиотици”, обясни д-р Петрова.

Тя посочи, че кърлежите са преносители и на други инфекциозни заболявания, Ку-треска, Кримска-Конго хеморагична треска (ККХТ), Кърлежов енцефалит, Туларемия и т.н. За щастие обаче те не се срещат често у нас.

Тези растения се отглеждат лесно и безотказно прогонват кърлежи и бълхи от градинатаПролетта и началото на лятото е времето, в което влажността е по-висока заради честите валежи. Същев…Jun 4 2019vijti.com

Източник:лупа

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!