Германка създаде филм за дядо Добри – Светецът от Байлово, който разплака зрителите

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Светецът от Байлово, както хората го наричаха, си отиде на 13 февруари тази година на достолепните 103 години. Той бе опят лично от патриарх Неофит. Историята на благодетеля на църквата вдъхнови германската продуцентка Уте Еренберг и режисьора от български произход Неди Джон Крос да заснемат лентата – пише в. „Уикенд“.
Надживял две световни войни, смяната на политическите режими, историята на възрастния мъж е удивителна. Творбата проследява живота на дядо Добри в интервюта с хора, чиито съдби са преплетени с неговата. Във филма са включени уникални архивни кадри, както и неизлъчвани досега откровения на стареца.
Награденият от Росен Плевнелиев патриарх Вартоломей I сащиса православния свят с две неприятни новиниВартоломей нарича, без всякакви сериозни доводи, въпросните българи „банда от 60 престъпници“, още п…Dec 19 2018vijti.com

Уте Еренберг не крие, че от малка мечтае да бъде кръстена в православната вяра и срещайки дядо Добри, разбира, че сега моментът за това е настъпил. Светото тайнство е извършено в байловската църква „Св. св. Кирил и Методий“, в двора на която е и малката къщичка, приютила дядо Добри до края на живота му.
Най-важното за режисьора Неди Джон Крос е, че може да покаже другото лице на България чрез доброто, което е направил един свят човек. Надявал се, че примерът на дядо Добри ще подтикне хората да вършат повече добрини.
„Дядо Добри е цяла вселена“ – споделя пред изданието Неди Джон Крос.
Ето какво пише за светеца saintdobry.com:
Дядо Добри Добрев – родолюбец, известен дарител за реставриране на християнските храмове из цяла България, наричан още Светецът от Байлово)”. Той е наричан светец, аскет, отшелник, безсребреник, ангел, божий странник, пътник от миналото, просяк…

Малко са българите, които не са чували за дядо Добри Добрев, много са онези, които нямат и най-малка представа за истинската святост на делото му.
Дядо Добри от десетилетия събираше пари за възстановяване на храмове из цяла България. Той не се страхуваше от студа и от лошо време, не се безпокоеше, че ще остане гладен, не се сърдеше на безучастните към делото му люде. Старецът излъчваше благост и кроткост. Готов с усмивка да целуне детска ръчичка, пуснала пара в касичката му, да поговори за бога с всеки минувач, да благодари за подаянието.
Дядо Добри обаче не беше просяк. Той не разчиташе непознати да спасят плътта му, а искаше да спаси душите им.
Източник:  razkritia.com 
Предвиждат се кардинални промени в закона за пушенето на обществени места, които ще засегнат милиони българиРесторантьори с ново искане към управляващите за облекчаване на забраната за пушене в заведенията. Н…Dec 26 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!