Възможно ли е често изписвана хранителна добавка да е поскъпнала тройно / СНИМКИ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Цените на стоки и услуги бележат ръст почти всеки ден. Някои по-осезаемо от други. Едни от тях за лекарствата и хранителните добавки.

Публикация в социалната мрежа предизвика широка дискусия затова, дали е популярна в пандемията добавка Авирон Рапид. По думите й тях отново се е наложило да използва имуностимуланта, като е забелязала, че на старата му опаковка цената е била 6,33 лв., а сега платила 17,29 лв.

„Изписаха на дъщеря ми едно лекарство за грип. Казва се Авирон Рапид. Купихме го и като се прибрах и разгледах опаковката ми се стори познато… Поразрових се в къщи и наистина, преди няколко месеца когато пак имаше подобни грипоподобни симптоми са ни го изписвали. Та… Защо пиша това .Ами като извадих старата кутийка ми направи впечатление цената на лекарството преди и сега .. и като казвам преди, говоря за няколко месеца, снимала съм срокът на годност, за да се вижда, че не става въпрос за лекарство, купено преди години… Просто съм без думи.. Това в едно съвсем просто лекарство за грип…“, отбелязва Мая Байчева.

Теоретично това е възможно. Законът ограничава увеличаването на цените по НЗОК, но при козметиката и хранителните добавки може да има неограничено повишение на цените. Реално обаче случаят едва ли е такъв.

Фармацевт от аптека в Пловдив заяви пред репортер на GlasNews.bg, че в последните две години със сигурно добавката не е струвала сума близо, до 6,33 лв.

Под публикацията на жената това твърдение се потвърди.

„Авирона никога не е бил 6лв.! Единият вариант е да се е изтрила единицата преди 6,а другият е да са го продавали на блистер(което е абсурдно, защото се пие по схема).Купувала съм го от самото му излизане на нашия пазар и никога не е бил 6лв.По спомен в началото беше около 13-14лв.! Което, разбира се,не отрича поскъпването на всичко!, коментира Венислава И.

„Никога до сега от 2017 г. не съм намирала авирона на 6 лв. Винаги е бил около 16 лв. Но все пак това е приемливо. В нашия град авирона е 23 лв. Купувах вчера.“, пише Павлина П.

Кратка наша справка показа, че цената на Авирон Рапид варира между 20 и 26 лв., като само в една верига срещнахме продукта на 18,15 лв.

Действително цените на медикаментите са се повишили в последните месеци, но този ръст е от 4% до 20%. Това стана ясно от думите на председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.


Източник: glasnews

НОИ разясни как вaкcиниpaните пенсионери ще получат добавката от 75 лв.Националният осигурителен институт (НОИ) напомня, че във връзка с предстоящото изплащане на еднократ…Dec 30 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!