Балканите пламнаха: Африканска чума подпали и в Сърбия

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Африканска чума в Сърбия, Балканите пламнаха от заразата
Африканска чума порази и Сърбия. Заразата премина границите на страната и обхвана западната ни съседка. Македония вече обяви карантина и забрани вноса на месо от Белград, както и от Босна и Херцеговина.
Съмненията за африканска чума в Сърбия, провокирали местните здравни служби да вземат мерки за ограничаване на вноса на живо месо и месни продукти от Сърбия. Също така, ако обектите, от които се внасят месни суровини, не са третирани за унищожаване на заразата, вносът от тях ще бъде забранен, дори и продукцията да е доказано годна за консумация.
Ветеринар: Внасят живи прасета у нас за по-евтиноБАБХ не е в състояние да забрани основополагащи права в ЕС, каквото е свободната търговия, отговорих…Aug 7 2019vijti.com

Ограниченията остават в сила, докато официално правителството в Сърбия не потвърди, че е справило със заразата.
Съмнения за африканска чума по свинете има и в Босна и Херцеговина. За там предстои изясняване на ситуацията, пише интернет порталът tocka.com.mk
Както е известно, първите случаи на опасния вирус бяха засечени в Румъния. Смята се, че болестта е пренесена от диви прасета в България, а след това и в съседна Сърбия.
Засега в Македония не са наблюдавани подобни прояви, но властите и там са нащрек. Дори се обсъжда вземането на превантивни мерки, като се надяват да избегнат разпространение на опасното заболяване там.

Междувременно в България се провежда интензивна акция за борба с опасната болест. Както е известно, в страната бе открито заболяване по свинете, което се оказа пренесено от съседна Румъния. В резултат на това бе взето решение да се проведе интензивна акция за умъртвяване и принудително колене на животни, с цел справяне с кризата. Властите обещаха обезщетение на бизнеса и помощ на стопаните след принудителната ликвидация на животните.
За момента е въведена карантина, като тепърва ще се проверява дали няма вторични огнища в засегнатите региони. Междувременно болестта е плъзнала и съседните държави, превръщайки се в глобална заплаха.

Припомняме също така, че голяма част от свиневъдите у нас не вярват, че се налага избиването на животните им заради африканската чума. Те смятат, че зад поголовното умъртвяване на прасета стоят чужди интереси.
През първите дни на август обаче се появи информация в социалните мрежи за внос на свине от ЕС. „Ние си избиваме животните в задните дворове, за да може някой връзкар да се нагуши, като внася прасета?“, коментират във фейсбук.
Източник: razkritia.com
Нова версия за принудителното избиване на прасетата хвърли в смут много хораЕвропейският съюз и Съединените американски щати скоро ще подпишат споразумение, в което се прави пр…Aug 5 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!