Атанас Попов отглежда лекарство за рак

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Уникални китайски гъби, които лекуват рак, вече се произвеждат и у нас. Азиатската страна е твърде далеч, но един великотърновец „скъси“ разстоянието и намери начин да отглежда лечебните растения в близкото село Леденик.

Спряха от продажба масово лекарство заради опасност от ракИзпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ и притежателите на разрешения за употреба /ПРУ/ на лекар…Oct 8 2019vijti.com

Само на 5 километра от старата столица търновецът Атанас Попов е оборудвал малка лаборатория и произвежда мицел за най-ценните в света гъби шийтаке, майтаке и черната китайска гъба. Лечебните им свойства са познати в Азия от 5000 години и за тях е доказано, освен като профилактика, но че могат да излекуват и болен със страшната диагноза.

Търновецът се заселил в Леденик преди няколко години и превърнал едно от помещенията на къщата си в производствена база. Повече от 20 години той проучвал и изследвал китайските гъби, за да стигне до уникалния начин за производство на мицел в български условия.

Попов е завършил института по хранителна промишленост в Пловдив, а през 1985 година специализирал в Чехия тънкостите при отглеждането на безценните гъби. Българинът получил най-голямото признание за работата си от японски професор, който лично дошъл от Страната на изгряващото слънце в Леденик, за да се убеди в технологията, която българинът патентовал. Ученият тествал мицела на нашенеца и за награда му подарил оригинална японска технология за производство на целебните гъби шийтаке, майтаке – танцуващата гъба и черната китайска гъба,

известна като Окото на Юда

Атанас Попов адаптирал технологията за българските условия. Той предлага два начина за производството на гъбен мицел – интензивен и конвенционален. Всеки, който се интересува, може да получи безплатен съвет от него за това как да отгледа в домашни условия от лечебните гъби. Шийтаке е единствената, която подобрява състоянието на болни от рак. Свойствата й се дължат на ценните полизахарид лентинан и алкалоида еритаденин. Тя съдържа ароматични аминокиселини, белтъчини и витамините А, В1, В2, В6, В12, С и Е, калций, магнезий, калий, натрий, фосфор, желязо, силиций и около 30 ензима.

Има писмени доказателства, че японските императори употребявали гъбата редовно

Изследванията доказват, че шийтаке повишава клетъчния имунитет, влияе на високото кръвно налягане и преустановява развитието на тумори и патогенни микроби. Мицелът на другата гъба – майтаке, също се произвежда в село Леденик. Тя се препоръчва като съпътстваща терапия при онкологични заболявания и възпаления на панкреаса.

Черната китайска гъба пък е мощен имуностимулатор и храната, приготвена от нея, е божествена, казва Попов, който научил няколко рецепти от японците. За да се отглежда мицелът, има строго определени санитарни норми. Попов най-напред сварява жито и дървени стърготини в електропарен казан. След това материалът се обработва, за да се стерилизира и чак тогава се слага в специални съдове, в които се поставя мицелът. В друго помещение пък се отглежда т.нар. майчина култура, или субстратът. Той се поставя в епруветки и е доставен от Белгия и Япония. Помещенията трябва да отговарят на строги предписания за осветеност, влажност и температура. Цената на мицела на шийтаке и другите китайски гъби е около 2,50 лева за литър. Гъбата се ползва изсушена и стрита за домашна употреба. Дневната доза е около 6 грама, разтворена в хладка вода, но задължително се употребява след консултация с лекар

Друг вариант за екзотичните гъби, съобразен с нашите условия, е те да се отглеждат върху широколистни дървета – дъб или бук. Японците например, поставят пънчета на открито в градините си. У нас гъбата може да се отглежда по същия начин, но има технология и за закрити помещения. Китайските гъби могат да виреят дори и в мазето, ако спазваме правилата за оцеляването им.

Източник: lechiteli

Лекарство против изпотяване на краката от дъбова кора: Помага и при най-миризливите кракаСъпругът ми има деликатен проблем – краката му се потят много. Най-трудно му е сега, през лятото. Чо…Sep 5 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!