Утре е голям празник: На Голяма Богородица не пипайте нищо червено, на лошо е

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

На 15 август е Голяма Богородица – денят, в който християнската Църква почита света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Това е най-светлият летен празник и с него свързваме много поверия, традиции и обичаи. На този ден не се работи никаква работа. Добрият стопанин трябва да е свършил вършитбата до Голяма Богородица. Ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.
Старо поверие съветва в този ден всички млади жени и болни хора да не се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни и да не задържат болестта у себе си. Има и поверие, че на този ден молбите, отправени към Божията майка, са чути и бездетните жени могат да заченат. На Богородица младите бездетни булки носят дарове за светицата в църквата – цветя, кърпи и дрехи, – като ги поставят под нейната икона.
Иконата на света Богородица в Лопушанския манастир цери болни и помага на хора в бедаТова разказват хората, които живеят в село Георги Дамяново, Северозападна България. Селото се намира…Jul 25 2019vijti.com

Друго поверие гласи, че още на 14 август вечерта жените, които искали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели дарове и оставали да преспят в църквите, носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се сдобият с отроче. Много хора в нощта срещу празника преспиват на свято място, където се молят за здраве и благополучие, пожелават си нещо хубаво, надявайки се с помощта на благословията на Богородица то да се сбъдне.
Едно от светите места е в с. Арбанаси в манастира „Света Богородица“, където в църквата „Успение Богородично”, се намира една от чудотворните икони на Богородица, която според преданието помага на бездетните да заченат.

На този празник там пристигат и много болни, молещи се за изцеление. Поверието гласи, че само тези, които първи зърнат иконата на сутринта, могат да измолят чудото.
Едно от светите места е в с. Арбанаси и по-точно в манастира „Света Богородица“, където в църквата „Успение Богородично”, се намира една от чудотворните икони на Богородица, която според преданието помага на бездетните да заченат. На този празник там пристигат и много болни, молещи се за изцеление. И пак напомняме, че само тези, които първи зърнат иконата на сутринта, могат да се надяват на чудеса.
Източник: Ретро
Силна молитва към Богородица Скоропослушница, която чува всички молби в трудни моментиДнес ви представяме една молитва към Божията майка Скоропослушница, за която се твърди, че чува всич…Jul 11 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!