Разгадаха мистерията около Дяволския мост край Ардино

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Дяволският мост край Ардино е едно от местата в Родопите за което се разказват много митове и легенди. Величественият мост и до днес кара човек да немее и да се чуди как е възможно това творение на човека да стои непокътнато в продължение на толкова години.
Една от най-разпространените легенди за построяването на Дяволския мост гласи, че някога Арда била буйна река над която с години хората се опитвали да построят мост, но все безуспешно. Буйните речни води все помитали всичко направено. След многократни неуспешни опити хората се отказали, мислейки си, че мястото е прокълнато.Разказ от Родопите: Пиши, че съм умряла и го прати на сина ми, да дойде да го видя още веднъжЕдин поет е казал, че най-голямата катастрофа е едновременно да си стар, болен и беден. Именно този …May 29 2019vijti.com

Тогава с неосъществимата задача се заел млад майстор, който бил готов дори любимата си да пожертва, като вгради сянката й в градежа, за да направи невъзможното.
Ненадейно пред майстора се появил Дяволът, който разкрил на майстора тайните на устойчивото строителство, но в замяна поискал той да изобрази лика му. Изображението трябвало да бъде едновременно видимо и невидимо, да може да се докосне и въпреки това да не е материализирано. В случай, че майсторът не изпълнел заръката на Сатаната в срок от 40 дни, той щял да вземе неговата душа, както и тази на съпругата му.

За изненада на всички, включително и на Дявола, майсторът изпълнил задачата в срок. Скоро след това обаче починал, а тайната останала неразкрита.
Години наред хората се опитвали да разгадаят къде е този сатаниски лик, който е и видим и невидим, който може да се докосне, но не е материализиран.
Съвсем наскоро след дълги размисли и фотографски опити един български журналист разкрива дългогодишната мистерия.

Интересният образ на сатаната е скалата в реката, намираща се точно под централния свод на моста. Тя е отсечена наполовина, а другата половина е отражението й във водата. В същия момент над нея е арката на моста, която също се отразява във водата, формирайки окръжност. Образът на Сатаната е идеално огледално отражение, който се вижда само в един момент от деня – между 11:00 и 12:00 часа. Тогава позицията и силата на слънцето са такива, че мостът и отражението му във водната повърхност образуват окръжност. Сатаниският образ ясно може да се види на снимката по-горе.

Така, след години тайната, вълнувала хората толкова силно дълги години е разкрита. Това е още една причина човек да се възхити на този шедьовър на човешката ръка и човешкия ум, способен по такъв умел начин да изпълни дяволската задача.Мистичен подземен тунел прекосява почти цялата територия на страната ни, свързва Родопите с РумънияНеподозирана връзка между Северна и Южна България съществува дълбоко под земята. Твърдението е на ра…Feb 17 2019vijti.com

Източник: Родопчани

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!