От сега нататък само така правя мусаката: 15 минути в кухнята и обядът става божествен!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Случайно попаднах на тази рецепта за мусака и реших да я пробвам, защото имаше много положителни коментари и всички, които я опитаха преди мен, останаха възхитени и доволни. Едно от любимите ни ястия вкъщи е мусаката, затова често експериментирам с начина на приготвяне и използваните съставки.

Понякога към каймата се добавя ориз, понякога различни зеленчуци, а вместо картофи може да се използват други зеленчуци като патладжан, тиквичка, карфиол и др. Тази рецепта е много по-близка до тази на майка ми, която бях забравила, просто се различава в няколко стъпки, които я правят още по-вкусна.

Прави се със същите съставки, които обикновено използваме за мусака и може да съдържа повече доматен сос от обикновено. Но прочетете рецептата и преценете сами, а ако имате някакво предложение, бих искала да го прочета в коментарите и да опитате. Ето какво ви трябва за тази лесна и бърза мусака :

Лесна и бърза мусака

Продукти: 

1 кг картофи

400 г кайма

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 чаена лъжичка сладък червен пипер на прах

1 чаена лъжичка риган

дафинов лист

400 г доматен сос (може и салца)

кашкавал

Приготвяне: 

Измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на тънки полумесеци и ги сложете в голяма дълбока тава с малко олио. Слагат се на умерен, слаб котлон, докато леко се запържат, докато омекнат и хванат коричка, около 15 минути, похлупени и с периодично разбъркване.

нарязани картофи

картофи с подправки

Картофите се овкусяват със сол, черен пипер, риган и лют червен пипер. Разбъркайте, за да се разпределят равномерно подправките, след което ги хвърлете в тавата, в която ще печете ястието. След това преминете към подготовката на месото.

картофи запържени

Последния път пекох картофите на фурна, а не на котлона (докато приготвях месото) и получих същия ефект, като пестих време, така че за 15 минути всичко беше готово и месото, и картофите. Тогава просто трябваше да ги комбинирам и да ги изпека заедно.

ЗА МЕСОТО: В същия тиган, в който са се пържили картофите, се слага каймата и се задушава в малко олио, докато смени цвета си. След това добавете ситно нарязания лук и продължете да задушавате още 2-3 минути, след което добавете 400 г доматен сос. Подправете със сол, черен пипер и риган на вкус.

кайма в тиган

кайма с домати

Разбъркайте и след 1-2 минути добавете нарязания на ситно чесън, налейте малко вода, ако е суха (30-50 мл) и сложете дафинов лист. Разбъркайте, покрийте и оставете да къкри още 7 минути, като разбърквате от време на време (проверете дали водата не се е изпарила). Изсипете задушеното месо върху картофите, разпределете равномерно и заравнете.

мусака нова рецепта

Отгоре се подреждат няколко резена моцарела и се поръсва с настърган кашкавал. Може да се поръси и с нарязан на ситно пресен лук или праз, а аз понякога слагам и прясна нарязана чушка (и придава много приятен вкус). Отгоре се поръсва с малко риган и олио, след което се слага да се пече в загрята фурна за 15 минути.

мусака с кашкавал

мусака с кашкавал

Евтин и бърз обяд с патладжан: По-вкусно и по-здравословно от лазаня и мусака!Този обяд с патладжани е лесен за приготвяне и всеки може да си го позволи, евтин е. Освен че се при…Jun 22 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!