Може да се смеем на чукчите, но средната им заплата е 2930 лева, а градският транспорт е безплатен (СНИМКИ)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В Aнадир живеят само 15 хиляди души, а общата площ на столицата на Чукотка, разположена на 200 километра от Арктическия кръг, е 20 квадратни километра. В същото време в града има доста удобен обществен транспорт, спортен център, две библиотеки, ски курорт, а всички къщи са ремонтирани и боядисани в ярки цветове. Анадир няколко пъти дори и попадал рейтингите на най-добри градове в Русия.Ето така си живеят пенсионерите в нормалните европейски държави и по света. Питаме се: кога ли ще ги стигнем и ние?Животът на възрастните хора е един от критериите за успешна държава. Грижата за тях означава, че общ…Nov 23 2018vijti.com

Градска среда
Анадир е пристанищен град на брега на Анадирския залив. Въпреки факта, че е административен център на автономния регион Чукотка, той не е населен само с представители на коренното население на Далечния север. Тук, както и в Чукотка като цяло, живеят хора от различни националности, но културата и традициите на Чукчите и Ескимосите представляват голяма част от културния живот на града.

До тази година Чукотка е била гранична зона, влизането на хора, които не са регистрирани в автономния регион, бе разрешено само със специални разрешителни. Оформянето им отнемаше около два месеца. Тези правила са все още актуални за някои райони на Чукотка, но вече идването в Анадир не е проблем за туристите, стига да решат, че им е интересно да дойдат тук.

Къщите в Анадир са построени върху кокили поради постоянния лед. Те са ярко оцветени, защото, според психолозите, жителите на Далечния север страдат от липсата на зеленина и най-вече от ярки цветни петна по време на почти девет месечната зима. Къщите били боядисани многоцветни след избирането на Роман Абрамович като губернатор в началото на две хилядната година. По принцип, с появата на Абрамович, Чукотка и Анадир започнаха бързо да растат благодарение на притока на средства и нови кадри. Губернаторът се оказа интересен за пресата и затова медиите започнаха да говорят за региона и всичко, което се случва в него.

Доходи на местните
Най-ниската заплата в Anadyr е около 30 000 рубли (785 лева). Нормално сам човек живее там с около 50-60 000 рубли (1570 лв.). Под сурдинка обаче местните признават, че като се скрият данъци и осигуровки, на практика средната работна заплата в Анадир е 112 хиляди рубли, или 2930 лева. Това вече е доста добър доход, тъй като градът потдържа високи цени за всичко: храна, комунални услуги, бензин. Заплатата на лекар е около 60-80 000 рубли, на инженер е около 70 хиляди, портиер е от 35 до 45 хиляди. Също така в Анадир има сезонни работни места в рибната фабрика за времето на риболовния сезон от юли до август. Някои си вземат отпуск от основната работа, за да спечелят допълнителни пари при обработката на рибата.

Според статистиката, в Чукотка, и по-специално в Анадир, преобладават младите хора. Много от възрастните, при пенсиониране, напускат севера и се придвижват към места с по-удобни условия на живот, като отстъпват място на младите професионалисти от континента.

Жилища
В Aнадир има къщи от специален тип „Арктика“ – тези жилища не са по-високи от пет етажа и са адаптирани към условията на постоянен студ. Строителството при такъв климат и на такава почва е скъпо, така че нови сгради се появяват рядко. По същата причина цените на апартаментите са сравними например със Сочи.

За една стая, в зависимост от състоянието и местоположението, могат да ви поискат около 20 000 рубли на месец – или 523 лева. Едностаен самостоятелен апартамент в центъра на града с добър ремонт може да се намери за 30 хиляди (785 лева), без сметките за комунални услуги. Има опции за бюджетни пътуващи: хостелите предлагат настаняване с храна за 1 500 рубли на ден или 39 лева. Апартаменти за бизнес гости се предлагат между 2 500, и 4 хиляди на ден (65-104 лева). Градът има два скъпи хотела. Например, в хотел „Анадир“ стая ще струва около 8 хиляди рубли – 209 лева.

Транспорт

Градски автобуси – безплатни

Катер „Камчатка” – 100 рубли (2,6 лв.)

Хеликоптер – 4 000 рубли (104 лева)

В Анадир през зимата има три автобусни линии. Една от тях работи главно за ученици, но всеки може да се качва. През лятото има два автобуса. Те пътуват строго по график и пътуването е безплатно. В града има много таксиметрови компании, чиито услуги са особено популярни особено сред виелиците. Пътуването с такси до всяка точка на града ще струва 100 рубли – 2,6 лева.

За да пресечете залива и да стигнете до летището или в съседното село Угольные Копи, през лятото можете да използвате лодка или катера Камчатка. Едно пътуване с лодката ще струва 100 рубли, тъй като този вид транспорт е субсидиран от правителството. Билет за баржа, собственост на частни предприемачи, излиза 2500 рубли – или 65 лева.Извън сезона, т.е., когато устието замръзне, движението напред и назад е неприятна и скъпа задача. Можете да използвате или хеликоптер (винаги има много хора, които се интересуват от него), или скутер с въздушна възглавница.

В традиционния смисъл няма пътища, с които да дойдете с кола в Анадир. Има черен път, минаващ през тундрата, но той е използван предимно от голямата популация кафяви мечки. Железопътна линия в такъв климат също е трудно да се направи. Ето защо, за Анадир и цялата Чукотка летището е много важно.

Отпуските тук са дълги, а на всеки две години държавата плаща за билет до всяко място в Русия и обратно. Билетите за Москва са много скъпи, по време на пиковия сезон минималната цена е от 50 хил. Рубли нагоре. Извън сезона можете да закупите същия билет за 20-30 хиляди.

Храна

Банани – 300-500 рубли (13 лв.)

Червен хайвер – 1 800 рубли за килограм (47 лв.)

Средно за човек на седмица – около 5 000 рубли (130 лева)

В Aнадир няма верижни магазини от световните брандове, но тук е най-големият супермаркет в Чукотка „Новомаринский”. Всичко там е много по-скъпо, отколкото в малките магазини. Но „Новомаринский” е удобно разположен, а в по-евтините магазини често се събират дълги опашки.

Цените на хранителните продукти варират според сезоните. През лятото достъпът е по-лесен, защото много стоки се докарват на кораби – и е много по-евтино, отколкото да се доставят със самолет. През лятото са разположени палатки на няколко места в града, където можете да купите зеленчуци и плодове на разумни цени. Също през лятото жителите на града обичат да ходят в тундрата за плодове и гъби.

Развлечения

В Aнадир има няколко кафенета и ресторанти. Тъй като продуктите тук са скъпи, то и ястията в ресторантите също. В допълнение, често там просто липсват някои съвсем прости неща (понякога дори домати). Много кафенета се отварят в последните години, работят няколко фирми, които доставят храна по домовете. Можете да поръчате пица за около хиляда рубли – 26 лева(!).

Има два нощни клуба в града, почти никой не отива в „Отка Хауз”, а „Ибиса” не е претъпкана. Каква е тайната тук, не е ясно, особено като се има предвид, че те са наблизо една до друга. Причината навярно е, че отдавна „Ибиса“ е единственото младежко място за нощна почивка и е добре известно на всички. Двете места са отворени само в петък и събота. Входът за „Ибиса“ струва 500 рубли, ще трябва да платите поне за един коктейл и да поръчате песен за 300 рубли. Също така през нощта работи бар „Каравела“, разположен на кораб, инсталиран в града, и кафене „Eнер“, където главно празнуват сватби. В Анадир работи едно единствено кино „Полярни“. Във вторник винаги има специална цена – 150 рубли (3 лева) за всички филми, но билетите за премиери и 3D филми струват 350 рубли.

Интернетът в Анадир е само сателитен, много е бавен и скъп. Но в града можете да намерите интересни клубове за любители на настолни и интелектуални игри и четения. Има клубове, където можете да научите немски и английски, да танцувате или да пеете. Има секции за възрастни и деца по джудо, карате, вдигане на тежести, гимнастика, волейбол, бадминтон, баскетбол, хокей. Покритата ледена пързалка е отворена от петък до неделя от октомври до май. Цената на детски билет за час сесия е 150 рубли, възрастен е 250 рубли, а наем на скейт е безплатен.

В Анадир се провеждат два национални празника: „Килвей“ или „Ден на първия елен“ се провежда през пролетта, а Денят на коренните малцинства по света – в първата неделя на август заедно с Деня на града.

Лятото продължава от края на юни до август, но това е относително, тъй като времето в Чукотка е абсолютно непредсказуемо. Но и през зимата има достатъчно забавления. Например местните хора обичат риболова. Рибарите седят на леда на устието: мъже, жени и деца. Изобщо животът в Чукотка доста се различава от идеята ни, насаждана единствено от вицовете за чукчи.
Източник: БЛИЦ60-годишна жена тъгува по соца: Ако мислите, че преди 1989 г. сме яли само хляб – бъркате. Ето доказателствата, че от глад не сме умиралиГледам снимките на безплатните закуски в училищата, чета дискусиите из интернет и съм просто ужасена…Nov 23 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!