Месни заговезни е днес: Как да подготвим празничната трапеза

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Месни заговезни е православен църковен празник, който се чества в неделя, 8 седмици преди Великден. Името на празника произлиза от това, че се заговява с месни ястия.
Празничната трапеза на този ден включва основно месни ястия.
В седмицата след това се яде много сирене, масло и яйца. След този празник до Великден следват хранителни и духовни пости.
На Месни заговезни се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.
Утре е Голяма Задушница, има ясни правила и забраниПрез годината има 3 големи задушници в църковния календар: Голяма (Месопусна) – в събота срещу Месни…Mar 1 2019vijti.com

В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към добродетелност. Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо.
Интересни събития, случили се на днешната дата през годините:
През 538 г. в англосаксонските хроники е описано първото слънчево затъмнение в Англия.
През 1804 г. Ню Джърси става последния северен щат, забранил робството.
През 1902 г. е открита първата линия на метрото в Берлин.

През 1906 г. във Великобритания е създадена Лейбъристката партия.
През 1914 г. император Николай II издава указ за борба с алкохолизма в Русия.
През 1942 г. по време на Втората световна война Сингапур е завладян от Япония.
През 1946 г. започва да излиза вестник „Стършел“.
През 1961 г. американският отбор по фигурно пързаляне, техни близки и треньори загиват при самолетна катастрофа в Брюксел, Белгия, на път за световното първенство в Прага.

През 1971 г. Великобритания въвежда десетичната система при паунда.
През 1976 г. на референдум е приета новата конституция на Куба.
През 1989 г. СССР официално съобщава, че всички негови войски са изтеглени от Афганистан.
През 1997 г. служебното правителство на Стефан Софиянски взема решение за въвеждане на валутен борд в България.
През 2000 г. България започва преговори по присъединяване към Европейския съюз.

15 февруари е Международен ден на скаутите. Основите на скаутската организация са поставени през 1907 година от бившия военен – лорд Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел в Англия. Той създава първия скаустки отряд – събира 15-20 момчета от градските улици и ги завежда на скаутски лагер на остров Браунси. Организацията на скаутското движение има три нива – Световна организация на скаутското движение, регионални организациии и национални организации. Числеността на скаутите по света е около 38 милиона души, организирани в 154 страни, разделени на пет региона – Европа, Евразия, Интер-Америка, Африка и Азия-Пасифичен. Европейският скаутски регион е със седалище в Женева и наброява 2 милиона членове. В България скаутската идея идва още през 1911 година. Генерал Н. Жеков, командир на Първи пехотен полк прави първите опити да създаде нова система за извънучилищна подготовка на момчета. Формира първия за страната ни разузнавачески отряд в София.

Национален празник на Сърбия. Националният празник на страната е Деня на държавността. Годишнина от приемането на първата конституция на Сърбия през 1835. Денят е обявен за Ден на държавността на 10 юли 2001 г.

54 години от смъртта на Нат Кинг Кол (ист. име Натаниъл Адамс Колс), американски джазпевец и пианист (1919-1965).
Източник: БЛИЦ
От днес започват Коледните пости – пълната схема по дни какво е позволено да ядемСлед деня в памет на св. апостол Филип започва четиридесетдневният пост, наричан често „четиридесетн…Nov 15 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!