Дъщерята на Дража Вълчева – шефка в БАН, двама внуци ще наследят фаворитката на Тодор Живков

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Дъщерята на видната функционерка на БКП и любимка на Тодор Живков Дража Вълчева заема висш пост в БАН, научи „Ретро“. Саша Грозданова е доцентка и от години се занимава с научна дейност.
Понастоящем тя била сред най-влиятелните фигури в Института за икономически изследвания към БАН.
През годините наследничката на Вълчева винаги е пазела в тайна чия дъщеря е и не се е появявала с майка си на нито едно политическо или каквото и да било друго събитие. За Саша се знае, че е завършила УНСС, който тогава все още е ВИИ „Карл Маркс“. Специалността ѝ е „Вътрешна търговия“. След това специализира в Москва „Световно стопанство и международни икономически отношения“.
Виждали ли сте тази снимка на Тодор Живков: В отражението на Мерцедес-а обективът е заснел нещо много любопитноУникална снимка на Тодор Живков, направена през 70-те години на миналия ХХ век, побърка мрежата. Чер…Feb 17 2019vijti.com

В момента пише разработки за продоволствието и дали евросубсидиите са стимул за увеличаване на производството на земеделските култури. Самата Дража Вълчева навремето също се изявявала като експерт по селско стопанство, докато била първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Пловдив.
Със съпруга си, с когото са семейство и до днес, наследничката ѝ Саша се запознала още като студентка. Зетят на Дража – Пламен Грозданов, е уважаван бизнесмен. Мъжът стартира бизнес кариерата си в производството на вино „Домейн Бойар“. Днес Пламен Грозданов е изпълнителен директор на Съюз „Произведено в България“, където шефове са социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, а почетен председател е ексдиректорът на НДК Христо Друмев. Грозданов беше в списъците на гражданската квота на столетницата за изборите през 2013 г., но се отказа в последния момент.

Бивш служител е на външното министерство, като най-високата му позиция е посланик в Москва, когато министър е Ивайло Калфин, а президент – Георги Първанов.
Името му се появи в списъците на Държавна сигурност като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС. Вербуван е през 1989 г. и е приел псевдонима Крежов. Двамата със Саша имат двама големи синове, които някой ден щели да се разполагат с наследството на знаменитата им баба. Най-ценното, което партийната прима остави, е всъщност апартаментът, в който прекара последните си дни, преди да почине през май 2016 г., намиращ се на ул. „Велико Търново“ в София. Там нейни комшии са били Александър Лилов и майката на Сергей Станишев – Дина.

Към момента жилището стояло непокътнато и под ключ, а наследниците ѝ нямали намерение да го продават, макар цените в района да са едни от най-високите в столицата.
Източник: Ретро
Поетесата Маргарита Петкова най-накрая разказа истината за акростиха срещу Тодор Живков и спомените си от миналотоПрез 1985 г. вестник „Пулс” отпечатва стихотворението „Есен”, което тогава се приписва на голямата б…Mar 12 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!