Брокенският призрак се появи в Рила: Феноменът смая група планинари на Голям мечи връх

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Невероятен природен феномен се яви на било в югозападните части на Рила. Брокенският призрак бе запечатан от планинари на Голям мечи връх (2643 метра). Всъщност красивото сияние във вид на дъга, която обгръща фигурите, е оптична илюзия. Тя се появява по върховете на високи планини, когато падне мъгла, а слънцето отрази в нея човешки фигури.Осем прекрасни села в Странджа планина, които задължително трябва да посетитеФлората на планината е съставена от над 1500 вида, като има десетки реликтни и ендемични растения, с…Mar 19 2019vijti.com

Крайният резултат, който определено изглежда мистично, е проекция на фигурите на хората, огледален образ на сенки обгърнат в светлинен ореол, който често наподобява няколко концентрични дъги.
Феноменът е известен като Брокенския призрак по името на връх Брокен в а в немската планина Харц, като първоначално хората са считали, че става дума за свръхестествено явление.

Най-малко 300 дни в годината на този връх има мъгла и преди векове, когато хората не знаели причината за появата на този ефект, те смятали, че там наистина се появяват призраци.
Мария Добрева публикува фотоса в социалните мрежи и обясни, че отразените фигури са три – нейната и тези на двама нейни спътници.
„Призракът на Брокен се появява, когато вашата сянка попадне в облак или мъгла. Заради пречупването на светлината от малките водни капки се появяват и кръгове с цветовете на дъгата„, обясни на свой ред тя.
Истинско щастие е, че планинарите са успели да заснемат рядкото природно явление, което преди няколко години беше регистрирано и в периметъра на Мусала.
Източник trafficnews.bgДоц. д-р Сотир Манчев дава съвети за сърдечни болести преди да тръгнете за море, планина или чужбинаДоц. д-р Сотир Марчев е кардиолог, директор на Инвазивна кардиология-Плевен, специализирал е ехокард…Mar 11 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!