Супер подправки за здраве: Хем са вкусни, хем лекуват

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Подправките ухаят прекрасно и придават неустоим вкус на гозбите. Но заедно с това подправките притежават и изненадващо полезни за здравето ни свойства.
Карамфилът успокоява болката
Малките цветчета на тази подправка имат много по-важни свойства от това, забодени в портокал например, да парфюмират приятно стаята. В действителност карамфилът съдържа веществото еугенол (локален анестетик и антиоксидант), който има пртивовъзпалително действие.
Най-бързата и вкусна питка със сирене и дъхави подправки, с която ще омаяте всекиВкусният хляб и хлебни изделия съпътстват от векове българската кухня. Най-лесно е да си ги закупим …Dec 30 2018vijti.com

Той намалява болките в ставите и редуцира отоците до 30%.
Съставката, на която се дължи пикантният аромат на карамфила,
също така има свойството да успокоява болката.
Ето защо не е учудващо,
че маслото от карамфил се използва в приготвянето на много обезболяващи,
използвани в зъболекарската практика.

Канелата стимулира мозъка
Може да прибавите ароматната подправка не само когато приготвяте десерти, но и солени ястия. Освен че ще откриете изненадващо финия є аромат, ще подсилите и паметта си. Американско проучване, проведено наскоро, установи, че канелата стимулира функционирането на сивите клетки и увеличава моментално притока на кръв и кислород. Други изследвания сочат, че вдишването на уханието на канела подобрява резултатите при провеждане на тестове. 1/2 к. л. канела дневно намалява нивото на захар и холестерол в кръвта.

Джинджифилът намалява главоболието
Многобройни изследвания доказват, че пресният или стрит на прах джинджифил е също толкова ефикасен срещу болки в главата, колкото и аналгетиците. Той намалява неприятните усещания много по-бързо, отколкото медикаментите. Магическото му действие се дължи на съдържащия се в него джинджерол (мощен антиоксидант), който възпрепятства дейността на веществата, които предизвикват възпалителни процеси, а оттам – и болка. Пригответе си отвара на основата на пресен джинджифил. Обелете и нарежете на парченца 2 см от корена.

Сложете ги да заврят с вода, след което прецедете. Подсладете отварата с малко мед и пийте от нея редовно по една малка чашка. Така ще предотвратите появата на главоболие.

Индийско орехче бори напрежението
Успокойте нервите си, подложени на изпитание от ежедневния стрес, с вкусно изкушение, включващо в състава си индийско орехче. Подправката съдържа миристицин (субстанция, която стимулира производството на серотонин – хормона на щастието). За да завършите добре вечерта, прибавете малко индийско орехче на прах към билковия си чай, тъй като миристицинът помага при безсъние.

Внимание! При бременност се консултирайте с лекар дали употребата му не би била противопоказна за състоянието ви.

Поръсете готов кремообразен десерт с щипка индийско орехче на прах. Смесването на вкуса на крема, захарта и подправката мигновено ще успокои нервите ви.

Ванилията се справя със стреса
Проучванията, включващи наблюдаване на мозъчната дейност, са установили, че на хора, които вдишват уханието на ванилия, стресът им влияе 63% по-малко. Друго изследване показва, че мазнините, съдържащи се в сладкишите, стимулират производството на ендорфини и серотонин – успокояващи субстанции, носещи чувство на щастие. За да комбинирате благотворното действие, позволете си няколко бисквитки, съдържащи тази подправка.
Източник: Ретро
Бизнесмен от родопите отглежда една от най-скъпите подправки в света, килограм от нея достига над 20 хиляди долараВсяко зло за добро! Чували сте тази поговорка, нали? А за пореден път беше доказана и на практика. Е…Oct 1 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!