Срещу кои болести помага гроздето и как се извършва лечението

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Аз съм на 65 години и се интересувам от алтернативните методи на лечение. Сега е сезонът на гроздето, а съм чувала, че то много успешно се използвало за лечение. Срещу кои болести помага и как се извършва лечението?
Гроздето е плод, познат още от древността.
Лечебните му сили са доказани с години практика и днес то влиза в списъка със суперплодове за суперздраве. Причината е, че сочният плод съдържа цяла палитра от полезни за здравето съставки.
Руската народна медицина бори разширените вени с отвара от зелени домати – има десетки илачи, но това работи безотказноСамо този, който страда от разширени вени, знае колко неприятно е това заболяване. Рецептите против …May 11 2019vijti.com

Какво е действието му върху нашия организъм?
Гроздолечението (или ампелотерапията) е алтернативен метод в медицината, който не само че лекува редица заболявания, но и подобрява цялостно здравето на човек. Отразява се добре на паметта, подобрява функциите на черния дроб и работата на храносмилателната система, действа положително на щитовидната жлеза и подсилва имунната система, тъй като гроздето има антибактериален и антивирусен ефект. Благодарение на целулозата в състава на гроздето плодът се отразява добре на перисталтиката на червата, като по този начин помага и за изхвърлянето на токсини от организма. Гроздето ускорява и процеса на обновяване на клетките и забавя този на стареене, затова често се използва и в козметиката.

Лекари препоръчват тази терапия
при лечение на артрит, анемия, бронхит, затлъстяване, кожни проблеми (като екзема и акне), мигрена, маточни инфекции, подагра, хемороиди.
Сокът от грозде лекува също дразнене в стомаха, а самият плод е силен диуретик, затова се използва срещу запек.
Последните години лекари започнаха да прилагат ампелотерапията и като част от лечението на туморни образувания, срещу рак на гърдата и на дебелото черво.
Безспорно обаче гроздолечението оказва най-голям ефект върху здравето на сърцето. С ампелотерапия балансирате кръвното налягане и укрепвате стените на кръвоносните съдове. В гроздовите зърна се съдържат вещества, които намаляват натрупването на плака по артериите, понижават нивата на вредния холестерол и по този начин предпазват от образуване на кръвни съсиреци. Гроздовият сок намалява риска от инфаркт и заболявания на сърдечносъдовата система.

Пресният гроздов сок съдържа много захар и минерални вещества (калий, магнезий, калций, силиций, желязо); намират се също и фосфати и малко количество белтъчини, витамин С и витамини от групата В.
Как протича гроздолечението?
Обикновено гроздолечението трае между 2 и 3 месеца, иначе няма силен и дълготраен ефект. Гроздето може да се консумира както на зърна, така и под формата на гроздов сок, смути или стафиди. Препоръчително е плодът да не е минавал през някаква термична обработка, защото иначе губите от здравословните му качества. Освен това специалисти твърдят, че тъмните сортове имат по-силни качества в сравнение със светлите. Грозде се хапва минимум три пъти дневно, а количеството зависи от конкретния пациент и проблема, с който се бори. Бъдете подготвени, че гроздолечението може да усили апетита ви.

Първата доза трябва да е умерена – 400 г на ден. Постепенно увеличавайте количеството, така че в края на 4-тата седмица да стигнете до 3 кг. Разпределете гроздето на 3 приема: първият да бъде сутрин на гладно, вторият – 2 часа преди да обядвате, и третият – 3 часа след обяда. Като спирате лечението, отново намалявайте постепенно количеството консумирано грозде на ден. Лечението може да се проведе и през друг сезон посредством сухо грозде (стафиди) или пък гроздов сок (мъст), получен чрез стерилизация. Стафидите се употребяват сутрин по 25-50 г, а преди обяд и вечеря – по 50 до 100 г. Гроздовият сок – до 1-1,5 литра на ден: по 0,5 л сутрин, обед и вечер преди ядене.

Какво не бива да правите
В никакъв случай не бива да преяждате. Не се тревожете, че ще останете гладни – гроздето е доста калорична храна. Не пийте сладки газирани напитки, не яжте пушени, мариновани, солени, мазни храни, богати на целулоза зеленчуци, като зеле, цвекло и ряпа. Избягвайте месото, саламите, преварените яйца, сиренето. Бира също не бива да се пие. Освен това забравете за останалите плодове и зеленчуци за известно време. Лош “съюзник” на гроздето са млечните продукти – гроздето ги пресича и в стомаха става “революция”. Ако все пак се стигне до стомашно разстройство, прекратете гроздолечението за 2-3 дни.
Гроздето не трябва да се яде след храна, като десерт. Примесено с другите храни, то губи част от специалните си качества. За предпочитане е при ядене да се отделят семките и люспите.

Единственото условие за прилагането на гроздотерапията е да стартирате лечението с абсолютно здрави зъби, защото това, което помага на органите, предизвиква кариес. Затова зъболекарите съветват – след всяко ядене на грозде мийте зъбите си.
Източник: Ретро
Народна медицина: Да си направим лек срещу грип… от виноЗнаете десетки ползи от червеното вино. Но има една напитка с негово участие, която може бързо и лес…Mar 26 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!