Контрастният душ е прекрасно лекарство, но трябва да знаете как точно да го правите

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е равносилно на произволно. Минутите, прекарани под душа, имат по-голямо значение, отколкото си мислим.
Дългият топъл душ е за отпускане, сгряване и релаксация. Добре е да го правим през зимата и предимно вечер, особено добре влияе на добрия сън, ако го взимаме преди лягане. Можем да се поглезим, обезкосмим, изтъркаме с кесия за баня, направим маска на лицето или да ползваме някоя умна приставка за масаж на душ-слушалката
Късият, по-хладен душ е идеален в началото на деня за общо енергизиране на тялото. Ако сте от тези, които не могат започнат деня си, без да са минали през душа, то е добре да взимате точно такъв душ, особено през по-топлите сезони. Ако съчетаем къпането с душ гел с аромат на мента, цитрус – свежото начало е гарантирано.
5-те телесни миризми, които са сигнал за тревога: Подушите ли ги, трябва веднага да отидете на лекарТелесните миризми са нещо, което обикновено смущава повече околните, отколкото нас. Но всъщност непр…Jul 27 2019vijti.com

“Но най-полезно е взимането на душ, когато той е контрастен. Редуването за кратко на топло и хладко, а някои дори – студено, има някои доказани ползи за здравето и тонуса.”
Контрастният душ ускорява и подобрява метаболизма. Метаболизмът е една от формите на здравето, гаранция за здраве. Той най-общо казано представлява балансът между набавянето и изгарянето на енергия, необходима за правилното протичане на всички процеси в тялото. Ако страдаме от бавен метаболизъм, то трудно сваляме килограми, имаме запек, често се подуваме и т.н. Има няколко начини да забързаме метаболизма, сред които е и контрастният душ. Той ще повлияе на кръвоснабдяването, работата на сърцето и мускулния тонус, а от там – ще се забързат и всички процеси в тялото.

Средство за закаляване. Особено важно е да започнем да си правим контрастни душове в края на лятото, ако те не са наша редовна практика. Тялото започва да реагира все по-добре на контрастните температури – вкъщи и навън и стресът за него се свежда до минимум. В скандинавските страни практикуват по този принцип сауна с моржуване и обратно.
Средство за профилактика на разширени вени. Контрастните душове са едно от консервативните средства в борбата с разширените вени. Дори и да не си правим редовни контрастни душове, то е добре да ги правим по бедрата или подбедриците, в зависимост от това, къде е разширения участък от вената. Особено приятни са те в жегите, когато краката се подуват и тежат мъчително. Консултирайте се задължително със специалист, преди да предприемете каквото и да е.

Контрастните душове се препоръчват и в борбата с целулита, за гладка и стегната кожа, но и за болести като синдром на Рейно (студени крайници) и други, свързани с кръвообращението.
Единствения риск от тях е за хората с твърде високо кръвно и за такива с прекарани инфаркти и със стентове на сърцето или кръвоносните съдовете, както и страдащи от студова алергия.
Как се правят контрастни душове.
Приключете с всичко, което обичайно правите под душа.
Оставете водата да е приятно топла. Засилете топлата вода за 15 секунди.

След 15-те секунди започнете да усилвате студената, така че да се получи хладка вода. Задръжте отново 15 секунди.
Повторете процедурата от 5 до 8 пъти, като се стремите контрастът в температурите да е по-голям.
Накрая завършете със студена вълна и се изтрийте енергично с хавлията, докато не усетите затопляне и кожата ви не порозовее. Това означава, че периферните кръвоносни съдове са се отворили отново. Тялото е свежо и ободрено, а вие сте дали още една причина то да бъде здраво.
Източник: Хера
Енергията на морската вода или защо къпането в морето е толкова полезноОказва се, че освен приятно, забавно и отпускащо, ходенето на море е изключително полезно. По-точно …Jun 16 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!