Защо имам нисък пулс при наличие на високо кръвно?

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Честотата на пулса показва честотата на сърдечните съкращения, т.е., брой удари на сърцето за една минута. За нисък пулс лекарите приемат по-малко от 60 удара в минута, като това състояние се нарича брадикардия.

5 златни рецепти с билки от Баба Ванга срещу диабет, за сваляне на високо кръвно и кръвна захар: Вангелия Гущерова или баба Ванга , както всички я наричаме, е безспорно най-известната българска п…Jan 28 2020vijti.com

Артериалното налягане се счита за повишено ако е над 130/80, а особено високо е с показатели над 170/100.  При състояние на високо кръвно налягане с нисък пулс възниква дефицит на кръвоснабдяването в главния мозък и други вътрешни органи.

Особено рисково е за възрастни хора със слаби кръвоносни съдове. Въпреки това, високото кръвно налягане наред с нисък пулс невинаги означава патология, но ако все пак възникне при здрав човек, той трябва да се обърне към специалист.

Защото, ако пулсът падне до 30 удара в минута, човек ще изгуби съзнание и може да се наложи да му правят изкуствено дишане.

При хипертониците понижаването на пулса може да се случи в условия на рязка смяна на температурата в околната среда. Например при излизане на улицата през студените зимни дни. Подобно състояние може да възникне и при хора, страдащи от хронична умора и повишено натоварване на организма.

При тези обстоятелства обаче едновременното повишаване на кръвното налягане и понижаване на пулса са временно състояние. Ако обаче 3-4 пъти на ден измервате кръвното и то е високо, а пулсът нисък, това вече може да говори за патологични причини.

Ето кои са те:

♦ Рефлекс на Кушинг. Това състояние е резултат от реакцията на организма към повишеното вътречерепно налягане. За да предотврати прекалено високо налягане в черепа, организмът изпраща сигнали към сърцето, забавящи честотата на сърдечните съкращения. Рефлексът на Кушинг е особено опасно състояние, сигнализиращо за оток на главния мозък. Ако вътречерепното налягане е много високо по тази причина, мозъкът може силно да пострада, като за човека възниква реална опасност за живота му. Рефлексът на Кушинг може да възникне по следните причини:

– тумор в главния мозък;

– сътресения на мозъка;

– хипоксия;

– менингит;

– инсулт;

– кръвоизлив в мозъка.

 Проблеми със сърдечната проводимост. Сърцето има своя собствена електрическа система. Ниската честота на пулса понякога се явява индикатор за проблем с тази система във връзка с увреждания, образуване на белези, сраствания или пренапрежение на тъканите на миокарда. Електрическата система на сърцето се уврежда при хронично високо кръвно налягане. Други причини са тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол или стареенето на сърцето.

 Прием на бета блокери. Това са клас лекарства, които понякога лекарите назначават за лечение на високо кръвно налягане и намаляване последствията от сърдечна недостатъчност. Тези лекарства намаляват честотата на сърдечните съкращения, което е полезно при проблеми с органа. Лекарите ги назначават на хора с хипертония, застойна сърдечна недостатъчност или аритмия. При този човек, който вече има високо кръвно налягане, бета блокерите могат да понижат честотата на пулса.

Кога да потърсите лекарска помощ? 

Незабавно се обърнете към специалист, ако наред с ниския пулс и високото кръвно налягане, се наблюдават следните симптоми:

► главозамайване;

► усещане за слабост или припадъци;

► объркано дишане;

► болки в гърдите.

Половин село спряхме хаповете с това лекарство за високо кръвно (ето рецептата му)82-годишният бай Добри от Костенец споделя това домашно лекарство за високо кръвно с всеки, който им…Dec 16 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!